Масово поскъпване на водата от догодина, има и поевтиняване за една област

9606
Масово поскъпване на водата от догодина, има и поевтиняване за една област
Снимка: iStock/Guliver

Още от първия ден на новата година се очертава увеличение на цената на водата в цяла България, в доста широк диапазон - от 0,1% до 9,26%. Това стана ясно след днешното заседание на КЕВР, на което беше разгледан ценовия доклад.

Окончателното решение за цените на ВиК услугите от 1 януари 2020 година ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 23 декември, уточни председателят на КЕВР Иван Иванов.

На фона на кризата цената на водата поскъпва над 3 лева в половин България

ВиК дружествата в цялата страна настояват за поредно поскъпване на водата. А Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се готви ...

Рекордьорът по поскъпване ще е Кърджали – 9,26%. Това значи цена от 2,605 лв. на кубик, като КЕВР изчислява, че социалната поносимост е 3,170 лв. - т.е. толкова най-много може да си позволят да плащат потребителите в региона на база данни на НСИ за средния месечен доход на хората в Кърджалийско. Цената за социалната поносимост е с ДДС.

В Пловдивско ще има най-малко поскъпване – 0,1%. Това значи цена 2,216 лв. на кубик, при социално поносима цена от 4,438 лв.

В столицата поскъпването ще е 6,64% - т.е. 2,753 лв. на кубик, а социално поносимата цена е 8,357 лв. на кубик с ДДС.

Що се отнася до страдащия от водна криза Перник, там предвиденото поскъпване е 3,29%. С други думи, цената става 2,405 лв. на кубик, при горна социална граница от 4,607 лв. на кубик. В Шумен, където също има сериозни проблеми с водата, увеличението на цената е 3,71 на сто. Цената на кубик там вече ще е 3,522 лева на кубик, като е съвсем близо до социалната граница – 3,795 лева на кубик.

Учудващо или не, но в Разград ще има поевтиняване. Там кубик вода ще е 3,659 лв., но цената остава над социално поносимата – 3,42 лева.

Кметът на Самоков: По най-абсурдния начин научихме за поскъпналата вода

Владимир Георгиев е кмет на община Самоков от 2011 г. Завършил е право, преди да го изберат за градоначалник е бил общински съветник. Т...

Четири области - Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, са без приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените.

Междувременно от синдикат "Водоснабдител" в КНСБ обявиха, че подкрепят предложените нови цени на водата в доклада на Вик.

"Както добре е известно нашите хора също са граждани и също потребители. Тоест повишаване на цената е важен въпрос, тъй като в сегашната база на практика е основен източник, а в много случаи и единствен за финансови приходи във ВиК системите и съответно е нормално да подкрепим подобна мярка", каза председателят на синдиката Евгени Янев на открито заседание на КЕВР, съобщи Агенция "Фокус".

"Подкрепяме го, защото имаме нужда да договаряме работни заплати за работещите в сектора. Тези 17 хиляди души не са във фокуса на медийното внимание, въпреки многобройните кръгли маси, национални дискусии и кампании, които правим", допълни още той.

По думите му ще бъде направено всичко възможно за 15% минимум увеличаване на работната заплата за работещите във ВиК сектора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com