X
 
 

Свиневъди: Положението е военно

4472 18
photo of Свиневъди: Положението е военно
Снимка: Йорданка Калчева
„Положението не е кризисно, положението е военно. Трябва да се промени законът и да забравим за т. нар. заден двор“. Това заяви на заседание на епизоотичната комисия в Добрич управителят на най-големия свинекомплекс в България д-р Румен Караманов.

В ръководената от него ферма в добричкото село Козлодуйци се отглеждат 80 000 прасета и евентуалното избухване на Африканска чума по свинете ще удари индустриалното производство. Д-р Караманов се е договорил на вчерашната среща с жители на три села, намиращи се в близост до фермата, да заколят и складират във фризерите отглежданите в личните им дворове прасета, докато още няма в района вирус на Африканска чума, както и да не отглеждат още две години тези животни. Срещу това хората получават по 250 лв.

Той настоява да се вземат драконовски мерки срещу разпространението на болестта и дава пример как в Чехия оградили гората и нито гъбари, нито дървари били допускани. „Оградата, която се направи на границата с Румъния, не е ограда, тя не служи за нищо. Сложете мрежа, докато не са изгнили коловете“, посъветва специалистът. Според него е нужно да се въведат санкции като в Германия по 500 – 1000 евро за укрита храна, пренесена през границата.

А на тях кой ще сложи намордник?

Много баби чумави прасета. Така би могла да се опише ситуацията с нарастването на епидемията сред животните. Чумата по свинете в Бълга...

Полицаите нямат право да преравят багажа на влизащите туристи за храна, а от Гранична полиция не могат да обхванат всички – само през Дуранкулак дневно преминават по 5-6 хиляди души.

Голям проблем е, че по две седмици се чакат резултатите от пробите, каза на срещата ръководителят на Държавно ловно стопанство – Балчик Калинка Тодорова. Друг проблем, който тя посочи, е засиленото търсене на трюфели в района – кучетата ровят, движат се навсякъде.

„Аз също смятам, че трябва да се вземе решение поне за 2 години да се забрани отглеждането на свине в задните дворове“, заяви проф. Паскал Желязков от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Той предупреди, че за тази болест няма ваксина и няма лекарства.

Професорът определи като пропуск отпадането на ветеринарните участъци, защото сега не е икономически изгодно на ветеринарните лекари за едно прасе да пътуват до някое село. В момента кметовете носят отговорност за животните. Той посочи, че Чехия е единствената държава, справила се с Африканската чума – просто чехите заградили района и ликвидирали всички диви прасета в него. За съжаление България не може да загради река Дунав, макар да е ясно, че болестта идва от Румъния.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Потенал подводницата-ферма КУРСК 10 Потенал подводницата-ферма КУРСК преди 1 месец Профил на трол?
  опа- изчезнала !
 • Свиневъд Джон-Кеф-Енеди 9 Свиневъд Джон-Кеф-Енеди преди 1 месец Профил на трол?
  хранил свинета с онова друго , имал канал за почестене от местните - категория по инструкция на инструкците номер 3 , после освен това натоварил стоката по евро-реглажмент подобяващ - ГРУ стандарт от дощлицити му приближенци , ах - недей - така даже при НАС в ГРУ . Слави Трифонов от БиТиВи от ГРУ щателен сатрудник =: ще оправим кашата , щом свинете , щом морски флагман !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Сигур ще се бамери некой де го мрази тоя мастит като прасетата си бизнесмен и му пусне вируса във свинекомплекса....еби и сейра тогава тва са 80000 свине....айде пичове
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Всичко става чрез уж "ваксините"
  : 0 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ще е голям кеф да му изтрепят прасетата...а дано
  : 0 !
 • sled kato Delgia Damjan BTV няма в schweinemast : 8.3 sled kato Delgia Damjan BTV няма в schweinemast : преди 1 месец Профил на трол?
  Тогава въпрос каква е тази скоба с интернетското изтискване на сока ? Кой какъв тука в България , да се снишим на нивото София ! Убит данъчен по начин както от James Bond 007 . за какво тук става въпрос : Goldfinger ? Боклук ? call-Girls-Mens ? суровини : гранитно находище открито в затворническият комплекс Падина-Варнали ? Оттам дойдоха , там отидох . Въпрос си е такъв - какви са тези около теб виж още ›› е : но какви са били техните преди ? и какви ще бъдат после ? Аз лично съвсем полудявам , веси отивала гдето незнам поискала , аз отивам в кариерата на Затвор Падина , другите отиват другаде , някакси : какви закони де ? Ние си някой си мравуняк , ни по малко , ни по много . как може такова да впише пияната глава в интернет - всеки да прочете таково унижение - да не си помислиш , още утре , заради това , хайде-опа ? мръсна пияница ти .
  : 0 !
 • жалък пример на пост-комунисма от 1996 виденов отговорен РБ капитал 7 жалък пример на пост-комунисма от 1996 виденов отговорен РБ капитал преди 1 месец Профил на трол?
  вместо диверсификация , концентрация
 • гледайте ежедневно Дамян-Дългият , БТВи, 22.30 7.1 гледайте ежедневно Дамян-Дългият , БТВи, 22.30 преди 1 месец Профил на трол?
  как се справи , съвети от полу-мигрант . Оставят още 7 предавания с полезни вицове от Перник и шегичките от южна-венецуела .
  : 0 !
 • такава био-обстановка , подобяващи размери над нормата от Чернобил? 6 такава био-обстановка , подобяващи размери над нормата от Чернобил? преди 1 месец Профил на трол?
  а ако имаме утре и химическа такава авария на куп ? Но това е едното . Не ни обучават за единството , за съединение . Не може работната ръка да не му плащаш както подобява , а после да се търсиш майстор , защото си е тръгнал другаде . А това при градовете с остарялата инфраструктура ли ? Тогава всяко второ населеното място в БГ е за ? Събаряне . Англичанин щял да купи и Московчанин щял да вложи .. виж още ›› . ха-ха-ха , обади ми се по тефлона и питай за номер в швейцарската банка .
 • вчера усвоители на цели държави, днес жертви на оф-шорното 6.1 вчера усвоители на цели държави, днес жертви на оф-шорното преди 1 месец Профил на трол?
  новост ли е ? само че усвоител НРБ станала усвоенна от собствен офшорен капитал , и това ховост ли е ? тук паркират капитал в необработен земеделска площ , всичките в отрасъл знаят , заради веригата от полето до хамбар , от обор до кланица , знаят това и се съобразяват : а сега , военна била . Маай , следващите изборите гласувам за LIDL и METRO , вместо Дамян Дългият и Илия Репкин . Хямаме нуле виж още ›› ва целенасочена планирофка освен назад , назад , назад.
  : 0 !
 • Така че , какво военен ли ? 5 Така че , какво военен ли ? преди 1 месец Профил на трол?
  опревете вашите кадри в народното събрание , както и много-бройните адмираците. Не може да се играе едновременно хотелиер , фармацевт, оръженият, курварин, земеделец, корабо-агент, строител , после кмет и областен , дебудат , предсебателка. Но , щом неграмотните могат и грамотните могат - резултати виждаме каквито са .
 • купете български - Жан Виденов стикър 1997 5.1 купете български - Жан Виденов стикър 1997 преди 1 месец Профил на трол?
  скоро бракувах такъв бройлер - но на пазара има още , видимо по-край КТБ , много-много капитал , както швейцарско Баневи , така тука из бивщето ССР-Югославия, външните агенти (офшорки). Жело Желев - вместо да се обръща към т.н. циганското население , като че ли не били стълб на войните , раздал на т.н. слави Тронофците , от лява, от дясно , и т.н. Черни мухи и такива образци , бели програмисти , с виж още ›› ъвсем актуално . Жело Желев , къщурката като междинката помежду руски-сибирска , но с собствен възвишение , липсвало само кръстчето на варненската катедрала . Потънал варненският , единят , другият . Младоците от военно-морското на екскурсантският взвод АК-47 : така,така,така,убит-убит-убит. Още ли лежат или вече в гражданският живат ? Неща много палитри . На къде да вървим , какво да направим с такава био-обстановка , подобяващи размери над нормата от Чернобил? Не ни трябва апологет като Дамян-Дълият с референдум-неизпълним , а признание , че нещата имат закономерност . Даже без да сме открили на ново е=mc2 . Просто , ей , така .
  : 0 !
 • Свиневъд - неграмотен, Кмет-неграмотен, паритиен- 4 Свиневъд - неграмотен, Кмет-неграмотен, паритиен- преди 1 месец Профил на трол?
  неграмотен, НС-търговец-същото : писарите в крепостните градове не Ви вършат работа ли ? Подайте оплаквания чрез познати -близки , които са се пренаселили в например френски-немски-италиянски-испански градове , до центланите органи в Брюксел . Няма пречка . Ваш адвокат-неграмотен в България не е по ценен от един грамотен адвокат например в Албания , сама и само той да знае , що е адресата в Брюксе виж още ›› л . Имаме в България нахалните цени на адвокатура за още по изостарялото закононе ред . Така че , подайте такива оплаквания въобще не чрез пандектните българските адвокати : не си струва . Освен това ще ви "интимидират" заради черва-с-черва в БГ.
 • прииждат нашенците с БГ-паспорт 4.1 прииждат нашенците с БГ-паспорт преди 1 месец Профил на трол?
  и продават , се отърват от обработваемите земи . Купувача : русски капитал, без интериес за развитие , защото ГРУ планировка . Паркировка за други капитали , пак същото . Жалкото на картинката не е че има купувачи на поркоместа за мангизите им , това е съвсем нормално-закономерно-логично-спечеливно. Жалкото е в това че нашениците не се разбягат , а вместо да инвестират при нас , сказват сбогом . виж още ›› Това си е основият поблем , а не ГРУ или ЦРУ или Брюксел или ООН, други такива . Хората , родени в България , обръщат гръб към роднината . Защо така ? Цената на социалната услуга - един съвсем прост и реален отговор , нито обремен с история , нито обремен с перспективите . Нисък данък ли ? Забрави : даже един шотландец , спестиливият хитрик , няма да даде стотинка за българската земя , щом си знае , скритите разходи за после-тък социалните разходи . България след 1989 : пълен провал до днес .
  : 0 !
 • Нас ни потрябва интегрирано обучение на кадри 3 Нас ни потрябва интегрирано обучение на кадри преди 1 месец Профил на трол?
  с мерседец от град Бремен пристигащи на ол-инклюсиф бремените от Дания , както Холандия , Белгия . Нали ! Така че , Фан Тер Леувен ще си има достатъчна работа : нека да я петиционираме - пишете петиците Ви до Евро-Парламента , до Комисията чрез вашите партиени структури . Не вярвате на действителността ? Имате проблеми с реалността ? Пробвайте , дале няма да има вместо български дефект , европейск виж още ›› и ефикасен изход . Това вече зависи от всеки един от нас , а не от търговците в НС , действащият състав . В евро управление в Брюксел всеки един език на членка държава си е признат като работеш щом пристигне петиция ! Пишете ! Писмо ! Собствено ръчно ! Четлив подател . Обратна разписка - 2 лв. До Евро Комисия , до Евро Парламент , Брюксел , и така наттатък . Не Вие ли сте грамотни , не Вие ли знаете как да се пише на българском , вместо русском ? Тогава ? Научете се .
 • Моля ? 2 Моля ? преди 1 месец Профил на трол?
  с мерседец пристигна от град Бремен бремената с детето си на почивка в родният си българският постуш . Градът на бостанки , фермери . Спечели по-вече чрез миене на чашите в кафенето Дюкселсдорф , отколкото да е собственичка на политвените площи в България . Защо ? Защото бирата по литър , както и шотландското Йески по 100 грама си е по-евтин в Запад , отколкото тук в България поливната вода за пло виж още ›› щи , управлявани в централните ведомства от структурите на ГРУ . Всичко ясно ? Не съгласно ли : ZDNet , НАП база данни , съставена кога : 01.11.1989. Нищо не Ви говори ? Тогава Вие от България сте ? Толкова относно агентите на ГРУ действащите на всичките нива в РБ .
 • Първо - Борис Дж. е сега премиер в UK. Второ : каква агенда ? 1 Първо - Борис Дж. е сега премиер в UK. Второ : каква агенда ? преди 1 месец Профил на трол?
  Не Ви занимавам с необходимото . Първо - почти 50 % обработваема площ българском си пустее , не по предназначение , не както потрябва по други причини (каквито и да са) . Второ - иде ред не само на африканската любов на нашенските свени-майки , а въобще за животновъдство в България (същото важи и за катастрофалното състояние на нещата , щом има други аварии , например наводнения) : не може да има виж още ›› едно такова , не може да има едно друго , щом няма съразмерна , справедлива , отчетена , компетентно-сравнима компензация . Това ще каже на Вас всеки застраховател след инцидент в център за вещи лица . Така да ни си спестим труд , работа , усилия , да сме точни , относно въпрос , кой за какво и колко общо (дали колко общо е справедлив или ниско/високо) . На трето място - освен Борис Дж. в Обединеното Кралство имаме и нови председател, членове на Комисията в Евро-Сэюз . Да се отпрати чрез партиената петиция и до Брюксел - ама , откъде пари за Евро-Програма , после откъде задълженията и механизмите ? Да не сме скромни : списък относно неправилно както и неработещи междинки (не лично , а функционално) . 4-то : това ще е вече по-число вътрешно - моята чапка в НС , нейната работа , нейния отчет .
 • Малко увод : 1.1 Малко увод : преди 1 месец Профил на трол?
  Бивш председател-ЕС Юнкер (еврокомисия) покрай гръцката финансова криза поръчел въпросник , който да се дискутира мащабно из всичките структури на политика . Имало 4 сценари за развитие на евро-икономия - централна,национално,регионално,индустриално. Индустриално си е каквото видим в момента: централна африканска авария в едни регионални ферми заради онова. Няма как , машина си действа , с или без виж още ›› Брюксел : едно и също. Компензация . Въпрос оттук нататък , да възобновим производство по умно , предвид случката (кораб потънал , но не се спира корабоплаването). Така : каква агро-политика трябват да устояват в състав от над 90% търговци избрани народни представители в действащ парламент ? Или с друга дума , те разбират ли от тематика въобще ? Или , още веднъж , защо в НС-Парламент седят почти само търговци ? Инженери , колко ? Агро-инжненери , колко ? Май , не очаквахме авария на сектор и сме си избрали хотелиери .
  : 0 !
Нагоре
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за този уикенд

Овен През този уикенд Овните ще усетят колко много могат да разчитат на любимия човек и каква подкрепа имат в негово лице. Бъдете спокойни, защото...