X
 
 

ВиК – Добрич ще тегли заем за модернизиране на системата

1300 0
photo of ВиК – Добрич ще тегли заем за модернизиране на системата
Снимка: Йорданка Калчева
ВиК-Добрич е акционерно дружество и вече не може да разчита на държавата за финансово подпомагане, трябва да усвояваме средства по ОП „Околна среда“. Това каза на днешното общо събрание на Асоциацията по ВиК изпълнителният директор на водния оператор инж. Тодор Гигински. По думите му становището на контролиращия орган на програмата - „Джаспърс“ е ВиК – Добрич да е с най-малък процент съфинансиране – 10%, вместо обичайните 15 на сто. Със заем от Европейската банка за внедряване и развитие цялостно ще бъдат подменени съоръженията на обслужваните от дружеството помпени и пречиствателни станции, което ще подобри качеството на услугата, ще се пречистват водите на Каварна и Балчик. Помпените станции, които отвеждат водата към Добрич са силно амортизирани и ще бъдат изцяло модернизирани, каза още инж. Гигински.

В рамките на срещата кметът на Добрич Йордан Йорданов изчисли, че 10-процентното съфинансиране е в размер на 11 млн. лв. Гигински увери представителите на местната власт, че ВиК-Добрич разполага с административен капацитет за управление на тези средства.

Не беше разгледан проектът на кмета на община Добричка инж. Тошко Петков за изграждане на магистрален водопровод Батово – село Стожер и въпросът беше оставен за следващо заседание. Най-голямото село в тази община – Стожер, ще остане без вода при пропадане на сондажния кладенец и от общината настояват за алтернативен водоизточник. Недопустимо е в ХXI в. да се носи вода с водоноски, посочи кметът Петков. От ВиК го увериха, че не е критично състоянието на този сондаж, въпреки писмото от водното дружество през 2016 г., че сондажният кладенец се обрушва. Изграждането на този водопровод надхвърля 1 млн. лв. и не е по силите на ВиК, стана ясно на срещата.

Actualno.com потърси мнението на инж. Тодор Гигински, според когото загубите на вода в Добричко са намалели значително.

Г-н Гигински, голяма част от Добрич вече е включена в новия водопровод в рамките на проекта по водния цикъл. Отчитате ли вече по-малки загуби на вода от досегашните над 85%?

Вече са доста по-малко и достигат до около 75%. Очакваме доста повече да паднат загубите.

Това означава ли, че могат да се намалят загубите наполовина след приключване на проекта?

Предварителни прогнози не могат да се дават, предстои да се свършат още много неща. Има подадени улици, които допълнително са включени към водния цикъл. Предстоят дейности и по тях. Мисля, че ще се справим.

Вие често водите дела срещу длъжници. Какви са резултатите?

Това е един от начините на събиране. Работим и с нашите екипи. Целта е да подобрим показателите по отношение на вземанията.

Колко общо са несъбраните вземания до момента?

Предстои да се изготви такъв анализ, защото всяка година някои от длъжниците отпадат по давност, други стават несъбираеми заради необитаеми жилища. Тази информация ще я подготвим допълнително.

Сред длъжниците фирми ли преобладават, или домакинства?

Най-често са домакинства.  

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
3-те зодии, които не ги бива в леглото

Оказва се, че има и такова проучване, което доказва, че зодиите имат влияние и върху представянето ни в леглото. Има 3 зодии, за които то не е блестящо....