X
 
 

Момчето, което добротвори за теснолинейката

468932 18
"Хубаво е да правиш хубави неща". Така едно 19-годишно момче обяснява странната си за мнозина страст - да прави добрини за теснолинейката и за хората по пътя й. Той се казва Кристиан Ваклинов и е първокурсник в столичния УНСС. Малкото влакче, което се провира между Родопите, Рила и Пирин и се изкачва до най-високата гара на Балканите, е голямата му тръпка.

Добротворките, които озелениха басейна "Спартак"

Жената, от където и да мине, трябва да създава хармония. В това е убедена Жана Иванова (на снимката долу). Тя е издател, преподавател и...

"Аз съм от Пазарджик. Когато бях малък родителите ми често ме водеха на Велинград. Тръгвахме с колата все в такъв час, че да срещнем по пътя малкото влакче. Освен това, прадядо ми е участвал в строежа на тази линия през 20-те години на миналия век, разказва Кристиан. - До 2005 година не се бях качвал на теснолинейката. Първото пътуване беше с баща ми. После чак през 2009-а поканих мои съученици от София на гости в Пазарджик. Времето беше лошо и решихме да се повозим на малкото влакче.

ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕО

Първоначално искахме да отидем до Велинград, но ни хареса и удължихме билетите до Банско. Толкова ни впечатли, че от този момент на всеки два месеца си правехме по една екскурзия с теснолинейката. Аз започнах все по-често да се качвам на влакчето. При всяко пътуване разговарях с хората - с пътниците, със служителите, с туристите... Чух различни мнения, научих какво ги вълнува, кое не им харесва. Местните много страдаха от липсата на удобни влакове по линията. Разбрах, че най-използваният е бил този от Добринище за Септември в 18,30 часа. Хората в тази част на България, помаците, са толкова бедни и измъчени, а в същото време са така гостоприемни и добри. Затова реших да опитам да им помогна, с каквото мога".

Така на Кристиан му хрумва да напише писмо до управата на БДЖ и министерството на транспорта с предложение за включване на още един влак, който да се движи в участъка от линията Добринище - Якоруда. Отговор не получава. Но не се отказва и продължава да пише. След като никой не обръща внимание на неговите предложения, Кристиан решава да прати писмо директно на премиера Пламен Орешарски. Случва се точно преди година. От там идва дългоочакваният отговор - Министерството на транспорта е получило нареждане да разгледа въпроса. И така от началото на тази година, промяната в маршрута на теснолинейката и спирката в Якоруда са факт. Добротворецът обаче не се чувства герой.

Надя Савова: Доброто е като хляба, трябва му среда да се прояви

Доброто всеки човек го носи в себе си. Просто трябва да му осигурим среда, в която да се прояви. По това си прилича с хляба. И на него ...

"Хората така говорят. Но аз не направих всичко това заради изявите по телевизията и вниманието, което ми обръщат. А защото местните имаха нужда, но никой не ги чуваше, обяснява той. - Опитах се да направя нещо и успях. Това е всичко".

Кристиан вече има поне дузина нови идеи, свързани с теснолинейката. Изучил е в детайли историята на малкото влакче от хрумването за създаването му до днес. Разказва разпалено на всеки за геройството на инженерите, които успяват да издълбаят скалите, за да направят път за "Тексаското влакче", както местните наричат уникалната теснолинейка. През 2015-а малкото влакче става на 70 години, а Кристиан има в главата си куп идеи за рождения му ден. Младият ентусиаст искрено се радва и на ретро-композицията, която обаче пътува по линията, само когато чуждестранна група си позволи високата цена, за да я наеме. "И за това писах до управлението в София, казва той. - Идеята ми беше през неделите на юли и август да пускат ретро-композицията по разписанието на някой от редовните влакове. Сигурен съм, че ще има много желаещи да се повозят на нея. Тя е голяма атракция. А линията е наистина уникална. Тук идват швейцарци, които си имат Алпи. Дават огромни пари, за да се повозят на нашата теснолинейка. Казват, че планината ни е девствена, непокътната и точно това ги привлича. Убеждават ни, че в това е чарът на нашето влакче".

Добротворците, които влюбват хората в спорта

Те са няколко влюбени в спорта младежи, които искат да предадат страстта си към здравословния начин на живот и грижа за тялото на всеки...

Плановете и идеите на Кристиан за теснолинейката нямат край. Тя вече е част от живота му. "Аз съм й огромен фен. Може би е страст това, любов, хоби..., разсъждава той. - Тя ми е начин за разтоварване и за зареждане с положителни емоции. Това е малкото влакче за мен".

А вие добротворци познавате ли?

#shareдобро

 

Автор: КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА

Кутията на Олга, която открива и сбъдва желания

Човек в живота си трябва да се занимава с две неща. С едното - да си изкарва прехраната. Успехът в него се измерва с парите, които е сп...

Оператор и монтажист: АЛЕКСАНДЪР ДОБРЕВ

Фотограф: БЛАГОВЕСТ ЛЕФТЕРОВ

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 18 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Да е живо и здраво това момче!
 • Анонимен 17 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
  „Царският орел Кралчо е убит в района на елховското село Маломир. Намерени са останките му - пера и кости”, съобщиха от Спасителния център за диви животни в Стара Загора, където птицата бе лекувана. Кралчо пристигна в Спасителния център през януари 2014 г. от района на село Райкова могила, Свиленградско. Орелът бе прострелян, със счупено крило и крак. След като бе излекуван, той бе пуснат на сво виж още ›› бода, отново край Райкова могила. В деня на освобождаването му на орела бе поставен предавател. Именно чрез него сега е намерен трупа на птицата. Царският орел е една от най-редките птици на планетата. Той е световно застрашен вид и популацията му намалява непрекъснато. В миналото царският орел е бил една от най-разпространените грабливи птици в България. Днес са останали едва 24 двойки. От хилядолетия царският орел е почитан като свещена птица, защото предците ни смятали, че прогонва буреносните облаци и спасява реколтата. И до днес в някои краища на България вярват, че ако царският орел бъде убит или му се напакости, голяма беда ще сполети хората.
 • Анонимен 16 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  И сaмият Кристиaн е ценност. успявa момчвто. Брaво! И мен ме зaпaли по.теснолинейкaтa :)
 • Анонимен 15 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Да това е ценност трябва да се съхранява и пази
 • INGENERA 14 INGENERA преди 5 години Профил на трол?
  I DA PRODALGI SAGLASNO IDEQTA DO GOCE DELCHEV I PO PREDELA D SLEZE NA 5 LINIA A OT QKORUDA DO TRESTENIK I MOGE BI BOROVEC I RILSKI MANASTIR! PROEKTA KOSTANDOVO pESHTEA I BATAK SA SASHTO VARIANTI BALGARIA DA STANE KA TO SHVEICARIA I T.N. SAMO V BAL
 • Анонимен 13 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  А пътували ли сте през зимата с теснолинейката? Приказка! Браво Кристияне! И благодаря, че не поскъпи усилията си да се съхрани нещо толкова чудесно!
 • ИМПЕРИАЛИСТ 12 ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години Профил на трол?
  Помаците - помохамеданчени Българи не са характерни само за нас. Такива са и Лазите - помохамеданчени грузинци. Помаците са със скрит комплекс за родова вина към другите Българи и на тази основа се делят от нас, което е добре дошло за враговете ни.
 • Гаргана Иванова 11 Гаргана Иванова преди 5 години Профил на трол?
  Дабротворство няма, защото доброто не се твори, а се прави т.е това е активна дейност, не имагинерна величина като творчесво. Браво на Кристиан Ваклинов! Сменете си рубриката! Малоумна е и прави лоша услуга на хората, които не се замислят над думите които използват.
 • Анонимен 10 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Не всички помаци живеят в България, повечето са изселени насилствено към Турция. Затова съдейки по признака националност (българин, турчин, македонец и т.н.), той не е обединяващ за помаците. За помаците е обединяваща общата им религия (ислям) и етноса им (помаци).
 • Анонимен 9 Анонимен преди 5 години Профил на трол?
  Не е зле ти да се пообразоваш: че помаците са помохамеданчени пише в комунистическите учебници по история, но не и в международната история. Помаците са мюсюлмани по собствено убеждение, ако бяха потурчвани, те нямаше да държат и до ден днешен на собствената си религия ислям. Остави хората сами да решават какви са и престани да цитираш учебници от комунизма, които са писани по чужди интереси.
 • З.Петков 9.1 З.Петков преди 5 години Профил на трол?
  Няма значение дали са насила приели Исляма или доброволно,това вече си е историческа реалност.Важното е че те ЕТНИЧЕСКИ са Българи,па били те и с друго вероизповедание.По коментара ти съдя че поне това го признаваш или според теб щом са с друга религия това автоматично ги прави НЕ Българи?
  : 3 !
Нагоре