84 млн. лв. получил доставчик на материали за "Хемус", преди да има разрешение за строеж

1944
84 млн. лв. получил доставчик на материали за "Хемус", преди да има разрешение за строеж
Снимка: МРРБ

Авансов превод на 84 млн. лв. е получила фирма, доставяща материали за строителството на АМ "Хемус". Това се е случило, преди да са проведени отчуждителни процедури и преди да се знае кога точно ще започне изграждането на отсечката.

Това сочат резултатите от проверка на строителните дейности по магистралата, разпоредена от служебния регионален министър Виолета Комитова, която беше на инспекция при участък 5 от "Хемус" близо до ловешкото село Крушуна.

Директорът на „Автомагистрали“ обясни защо не може да напусне дружеството

Позволявам си да се обърна към Вас с отворено писмо, тъй като останалите начини на комуникация очевидно са изчерпани - не получавам отг...

"Автомагистрали" ЕАД е сключило договор през 2020 г. за доставка на материали на стойност 97.8 млн. лв., като от тях 84 млн. лв. вече са платени на фирмата доставчик. По думите на Комитова до момента от тези пари са изхарчени около 1 млн. лв.

"За отсечката има изготвен подробен устройствен план и разширен идеен проект, но няма проведени отчуждителни процедури. До започване на строителството ще се стигне след една, две или три години, след като бъдат извършени необходимите процедури", уточни министър Комитова. "Договорът за доставката на материалите е за 53 месеца. Предварително се знае, че в следващите четири години и половина ще се прави нещо, но още не сме го започнали, а парите са раздадени. Разрешение за строеж не се знае кога ще има", подчерта тя.

Предстоят срещи с всичките около 40 фирми, които са получили авансови плащания, за да се изясни дали компаниите са икономически стабилни и дали няма да фалират в следващите години, без да изпълнят задълженията си по договорите.

По отношение смяната на ръководството на "Автомагистрали" ЕАД Комитова коментира, че се опитва възпитано да се раздели с ръководителя на дружеството Стоян Беличев, но той не желаел да напусне поста си. "Очевидно ще се разделим по селски", добави тя.

Министър Комитова: Няма да се плаща за недобре свършена работа

Най-вероятно няма да изплатим извършените строително-монтажни работи докато не се поправят грешките, защото в строителството участват м...

В своя позиция ръководството на "Автомагистрали" ЕАД заяви, че близо 79 500 000 лева е реализираната към момента икономия от фиксирането на цените на материалите за участъци 4, 5 и 6 ма автомагистрала „Хемус“ към стойностите им в периода на плащане на авансите.

Така се ЕАД гарантира финансово обезпечаване на изпълнението на автомагистрала “Хемус” със замразяване на единичните цени, което води до независимост от инфлацията в държавен и световен мащаб, се казва в позицията. С платените аванси, цените за „Автомагистрали“ ЕАД са фиксирани към доставчиците и не подлежат на индексация, пише още в съобщението.

Гарантира се и производство на количества основни материали, което е задължително предвид огромните обеми за обезпечаване на изпълнението на участъците в срок и гарантира ритмичните им доставки. Магистралата минава по изцяло ново трасе, което води до акумулиране на значителни първоначални разходи по организация, мобилизация, изграждане на приобектови селища и сериозна мрежа от временни пътища. Обезпечава се и изграждане на производствени полигони, площадки, асфалтови бази, бетонови възли и др., твърдят от "Автомагистрали" ЕАД.

Отчуждаването на терени за изграждане на трасетата са в компетенциите на администрацията на МРРБ и АПИ. Разрешенията за строеж се издават от министъра на регионалното развитие и благоустройството, посочват още от там.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика