БФА: Имайки предвид позицията на ЕК, България трябва да отмени забраната за нови ВЕИ мощности

28745
БФА: Имайки предвид позицията на ЕК, България трябва да отмени забраната за нови ВЕИ мощности
Снимка: Getty Images / Guliver

Произведената от фотоволтаични централи електроенергия е доказано вече най-евтината, съобщиха от Българската фотоволтаична асоциация. Доказателство за това са оповестените вчера нови правила на Европейската комисия за обществена подкрепа на проекти в областта на опазването на околната среда и енергетиката от Европейската комисия, които Българската фотоволтаична асоциация приема положително.

БФА подкрепя позицията на Европейската комисия, относно дадените насоки за актуализиране на схемите за подпомагане на възобновяемите енергийни източници. В тази връзка би следвало да са и действията на българското правителство – стриктно да изпълнява указанията на Европейската комисия за постепенно въвеждане на пазарни механизми за насърчаване на ВЕИ и отмяна на забраната за присъединяване на нови ВЕИ мощности. Европейската комисия предвижда постепенна замяна на преференциалните тарифи с преференциални премии, които правят зависими ВЕИ от пазарните сигнали. Малките инсталации да се ползват от специален режим или да продължат да бъдат насърчавани с преференциални тарифи, както и други еквивалентни форми на подкрепа. Европейската комисия подчертава, че новите правила не засягат проекти, които са одобрени и изградени при съществуващите правила и схеми.

ЕК обяви нови правила, органичаващи държавното финансиране на зелената енергия

Европейската комисия обяви нови правила за държавната помощ в енергетиката, чиято цел е възобновяемите енергийни източници постепенно д...

Европейската комисия констатира, че соларната енергия е вече конкурентна технология за добиване на електроенергия и инсталирането на нови мощности ще доведе до намаляване на цената за крайните потребители. В потвърждение на това са и заключенията на доклад на Голдман Сакс, че „броят на домакинствата, които постигат мрежов паритет, ще продължи да расте, тъй като разходите за фотоволтаичните системи спадат“. От компанията се позовават на резкия спад с 40% на цената на ват при фотоволтаиката, като правят прогноза, че светът би могъл да види истински мрежов паритет при фотоволтаиката към 2033 г. (дори и по-рано на места, където интензивно се въвеждат слънчеви технологии). Фактор за това е и постоянното поскъпване на тока от изкопаеми горива – средно с по няколко процента на година.

В тази връзка очакваме България да действа в синхрон с указаните насоки на Европейската комисия като отмени забраната за присъединяването на нови ВЕИ централи, запази преференциите за малките фотоволтаични централи до 200 кВ и осигури възможност на домакинствата с покривни инсталации да продават неизползваната от тях електроенергия. Това е най-сигурният път към намаляване на сметките за ток на крайния потребител, диверсифициране и сигурност на енергийната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика