Билетите за влак поскъпват заради цените на тока

5613
Билетите за влак поскъпват заради цените на тока
Снимка: Холдинг БДЖ

Задава се нов удар по джоба на българина заради шоковите цени на електроенергията. Предприятията за обществен транспорт, които се задвижват с ток, са изправени пред загуби и някои вече пресмятат нови тарифи, други още се чудят как да удържат положението.

Билетите за влаковете със сигурност ще поскъпнат, призна Любен Нанов, директор на „БДЖ - Пътнически превози“. 21% от всички разходи на дружеството са именно за еленергия и те са се увеличили двойно, обясни той пред бТВ.на ток са Дружеството 

„Ние ползваме 150 хиляди гигаватчаса ток годишно, тъй като имаме 565 влака и цели 470 от тях са на ток. Прогнозите ни за 2021 г. са направени при цена на тока 100-110 лева за мегаватчас, а реално в момента цените на борсата са между 220 и 250 лева, което за нас означава финансов негатив между 7 и 9 млн. лева в края на годината“, коментира Нанов. 

Той поясни, че в момента "БДЖ - Пътнически превози" прави разчети за "индексиране" на цените на билетите, които после ще обсъди с Министерството на транспорта. Имаме право да индексираме цените два пъти в годината и в момента няма друг изход, каза още жп директорът, като подчерта, че съкращаване на влакове няма за минимизиране на разходи няма да има. 

Рекордно скъпият ток създава огромни проблеми и за градския електротранспорт. Сметките за ток на софийското метро са скочили двойно се увеличили двойно - със 118%, от началото на годината, а само за последните два месеца разходите на тролейбусите и трамваите са нараснали с 40-50%, твърдят от столичната община.

БДЖ пускат карта "Учащ" за 1 лв.

БДЖ предоставя намаления за ученици и студенти при пътуване с влак. Във връзка с началото на учебната година, БДЖ напомня, че всички у...

Последната фактурата за тока на общинското предприятие „Столичен електротранспорт“ е за над 700 хил. лв. - при около 500 хиляди за същия месец преди година. 

Положението се влошава допълнително и заради отлива на пътници. Ползващите публичен транспорт в града са намалели с 40% от началото на пандемията (много хора работят от вкъщи, други просто избягват да пътуват и т.н.).

Именно заради спада на пасажерите общината е съкратила 20% от наземните линии на градския транспорт. Метрото не е променяло разписанието си. От кметството уверяват, че повече "разреждане" няма да се прави въпреки увеличените разходи и намалените приходи. За цената на билетчето обаче не казват нищо. Една от причините е, че се обмисля "революционна" промяна в таксуването на пътниците и преминаване към почасово заплащане на пътуването. Идеята човек да може да се вози с различни транспортни средства с един билет, издаден с валидност 60 или 30 минути примерно.

Междувременно служебният премиер Стефан Янев обяви, че правителството обсъжда спешни мерки срещу скъпия ток, които вероятно ще бъдат обявени идната седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com