BILLA България продължава с мащабните инвестиции в зелена енергия и нови обекти, стартира е-търговия догодина

6933
BILLA България продължава с мащабните инвестиции в зелена енергия и нови обекти, стартира е-търговия догодина
Снимка: BILLA България

BILLA България планира да продължи с мащабните си инвестиции въпреки влошаването на икономическите условия в резултат на войната в Украйна и ускорената инфлация. Най-голямата верига за хранителни стоки у нас планира откриването на редица нови магазини на родния пазар през идните няколко години, като същевременно ще продължи да инвестира във възобновяеми енергийни източници. Паралелно с това компанията предвижда и стартирането на услуга за електронна търговия през следващата 2023 година. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на BILLA България Вигинтас Шапокас, по време на събитие, проведено днес в София, на което бяха представени резултатите на компанията за третото тримесечие на тази година и бъдещите планове за развитие.

По думите на Шапокас, настоящата година, в която се навършват 22 г. откакто BILLA оперира в България, е била добра за компанията.

BILLA България отчита внушителен ръст от 30.9% в оборота през третото тримесечие до 305 млн. лева. За първите три тримесечия на тази година оборотът на компанията нараства с 22.3% на годишна база до 877 млн. лева. Броят на клиентите, пазаруващи от веригата скача с 19.2% през третото тримесечие спрямо същия период на миналата година, а за първите девет месеца на годината увеличението достига 16.3% на годишна база.

Въпреки, че Шапокас отдава част от увеличението в оборота на ускорената инфлация у нас, нарастването в приходите реално изпреварва вътрешната инфлация в BILLA България, която според изпълнителния директор възлиза на 13-14%.

Именно поради покачването на цените BILLA България е положила усилие да отговори на изискванията на всички клиенти – от евтиния до по-скъпия сегмент.

„Успяхме да убедим клиентите, че BILLA не е скъпа верига”, каза Шапокас, добавяйки, че веригата е започнала да предлага разнообразни промоции за базови продукти като брашно и олио – нещо, което в миналото е било пренебрегвано.

През предстоящия месец ноември BILLA България планира да увеличи със 70% артикулите на промоция. Понастоящем приблизително 1 300 продукта биват предлагани на промоционални цени всяка седмица.

Скоро клиентите на веригата ще имат достъп и до нехранителни продукти, като BILLA България ще представи на родния пазар и две нови собствени марки директно от германския пазар.

Според Шапокас, по този начин клиентите ще имат достъп до „германско качество на български цени”.

На фона на това, BILLA продължава да подкрепя родните производители, тъй като 90% от асортимента в обектите се доставя от български фирми. Служителите на компанията също не остават по-назад, тъй като в условията на покачващи се цени и икономическа несигурност, BILLA България е увеличила заплатите на служителите си на два пъти през тази година. Общата инвестиция за повишаване на възнаграждения и социални придобивки през настоящата година достига 5 млн. лева.

Изпълнителният директор на BILLA България Вигинтас Шапокас посочи, че компанията е предвидила сериозен инвестиционен бюджет за следващата година;

През тази година BILLA България инвестира 32 млн. лева в разрастването си на родния пазар, което включва откриването на 9 нови обекта и реконструкцията на други 12, като тази инвестиция ще осигури 270 нови работни места. Така до края на тази година броят на обектите на компанията ще нараснат до 149 в 46 града в страната, включително Перник, Сливен, Карлово, Смолян.

BILLA България продължава със стратегията си за постигане на въглеродна неутралност, като през тази година е вложила над 3.2 млн. лева в инсталацията на фотоволтаични системи, които разполагат с производствен капацитет от 2500 MWh. Те ще бъдат разположени в 29 магазина и централния склад на компанията. Тези системи ще генерират приблизително 25% от електричеството, което потребява компанията.

Паралелно с това в 130 филиала на веригата са поставени енергоспестяващи хладилни витрини.

Тези инвестиции ще продължат и през 2023 година, когато още 21 магазина ще бъдат снабдени с фотоволтаици, за което компанията ще вложи нови 2.1 млн. лева. До края на следващата година всички филиали на BILLA България ще бъдат оборудвани и с LED осветление.

Вложенията отговорят на стратегията на REWE Group, част от която е BILLA България, за намаляване на парниковите емисии с 30% до 2030 година спрямо нивата от 2019 година. До 2040 година се очаква групата да постигне въглеродна неутралност.

Въпреки, че войната в Украйна влияе на поведението на бизнеса под формата на свиване на инвестициите, BILLA България няма намерение да спира с развитието си. През следващата 2023 година компанията е предвидила инвестиционен бюджет в размер на 50 млн. евро, посочи Вигинтас Шапокас. Освен за продължаване на зелената стратегия на компанията, вложенията ще бъдат насочени към откриване на нови магазини, реновиране на съществуващи, както и за разширяване на складовите обекти на компанията.

По думите на Шапокас, BILLA България предвижда откриването на нови 12 магазина догодина, а през 2024 и 2025 година новите обекти ще бъдат по 18 през всяка година. Откриването на висок брой нови обекти става възможно, тъй като компанията планира някои от тях да са с по-малък размер.

BILLA България смята да заложи сериозно и на мобилното си приложение, като планира внедряването на персонализирани оферти за клиентите.

BILLA България ще стъпи и на пазара на електронна търговия през следващата година. По думите на Шапокас, услугата за поръчка на стоки от разстояния чрез интернет, ще стартира през първото тримесечие, първоначално в няколко магазина в София. Услугата ще стартира в партньорство с Glovo.

„Ще стартираме с няколко магазина в София и ще наблюдаваме как ще реагират веригата ни за доставки и нашите клиенти. Ще започнем с широк асортимент, като вярваме, че ще бъдем по-добри от нашите конкуренти”, каза Вигинтас Шапокас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com