Близо 11 тона пластмасови отпадъци бяха събрани в тазгодишното издание на кампания „Книги за смет”

1736
Близо 11 тона пластмасови отпадъци бяха събрани в  тазгодишното издание на кампания „Книги за смет”
Снимка: Кауфланд

С равносметка за събрани 11 тона пластмасови отпадъци за рециклиране и раздадени 12 000 книги приключи осмото издание на кампанията „Книги за смет". Тази година инициативата разшири обхвата си и се осъществи в рамките на лятно и есенно издание. През юни кампанията „Книги за смет“ се състоя в градовете Бургас, Варна и Велико Търново, а през последния уикенд на септември се осъществи есенното издание в Плевен, Пловдив и София.

Рекорд за събрано и предадено количество пластмасови отпадъци в кампанията поставиха учениците и учителите от 17 СУ „Дамян Груев” в София със своите 110 килограма отпадъци. Независимо от дъжда, в столицата интересът към инициатива по традиция беше голям, като сред участниците беше забелязан и шеф готвачът Владимир Тодоров. Срещу всеки килограм пластмаса участниците в „Книги за смет“ получиха книга.

За втора поредна година инициативата „Книги за смет“ се осъществява с подкрепата на Kaufland България. Освен, че предостави локации за събитието, Kaufland осигури и средствата за отпечатване на книгите – сред заглавията бяха „Война на световете“, „Министерство на времето“, „Анн от фермата „Грийн Гейбълс“, „Доктор Дулитъл“, „Колекционерът на изгубени неща“ и „Ловът“. Всички участници в „Книги за смет“ получиха и талон за отстъпка на продукти от собствените марки на Kaufland в опаковки с намалено съдържание на пластмаса.

Иван Веселинов от „Нелас Екоплод“: Благодарение на дългогодишното си партньорство с Kaufland сме един от най-големите производители на декоративни тикви в България

Историята на Иван Веселинов и неговото стопанство е като съвременна приказка, в която хобито му, започнало с няколко коренчета декорати...

Организатори на „Книги за смет“ са фондация „Credo Bonum“ и издателство „Smart Books“, а рециклирането на приетите пластмасови отпадъци се осъществява от Екопак България.

Kaufland подкрепя инициативата „Книги за смет“, като част от целенасочената си политика RЕset Plastic* - за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. В дългосрочен план Kaufland България има за цел да намали употребата на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. и да предлага  продуктите от своите собствени марки в 100% рециклируеми опаковки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com