БНБ: Не е постъпвала ясна оферта за ТБ "Виктория"

12670
БНБ: Не е постъпвала ясна оферта за ТБ "Виктория"
Снимка: БГНЕС

В Българската народна банка не е постъпвала оферта с ясни финансови ангажименти за придобиване на Търговска банка "Виктория".

"Независимо от публичните анонси за деклариран интерес и изпратените писма за намерения, до днес в Българската народна банка не е постъпвала оферта, съдържаща ясни финансови ангажименти и отговаряща на Закона за кредитните институции и на "Основните принципи на лицензионната политика на БНБ", приети от Управителния съвет на 19.07.2007 г. и публикувани на официалната страница www.bnb.bg, раздел "Правна рамка", се казва в съобщението на Българската народна банка.

"Съгласно тези изисквания кандидати за банков лиценз трябва да бъдат финансови институции с висок международен престиж, дългогодишен опит и значителен капиталов ресурс. Това е в пряка връзка и с нормативно заложените критерии в Закона за кредитните институции (чл. 28а, ал. 3), изискващи заявителят да има висока репутация, опитен мениджмънт, финансова стабилност и прозрачна дейност", се казва в съобщението на Централната банка.

Тя подчертава, че са изключително строги изискванията към системите за управление и контрол на рисковете, вътрешните контролни механизми и надеждните системи за предотвратяване изпирането на пари или финансирането на тероризъм.

"При интерес от страна на представители от чуждестранна финансова система от изключително значение е критерият за висока репутация на кандидата, постигната на международните финансови пазари, както и надеждност и стабилност на финансовото му състояние", заявяват още от БНБ.

Междувременно квесторите на ТБ "Виктория" продължават своята работа в рамките на законовите изисквания и направените им предписания от УС на БНБ, публикувани на интернет страницата на централната банка на 16.09.2014 г.

БНБ: Има повече от един инвеститор с интерес към ТБ Виктория

Не едно, а повече писма с интерес към ТБ Виктория са депозирани в БНБ. Това съобщи самата Централна банка. БНБ обаче отказва да назове ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com