Бюджетът може да загуби 60 млн.лв. приходи заради данък "вредни храни"

6010
Бюджетът може да загуби 60 млн.лв. приходи заради данък "вредни храни"
Снимка: Getty Images/Guliver

Въвеждането на данък върху т.нар. „вредни храни“ в размер на между 3 и 10% ще има подчертано негативно въздействие върху икономиката и няма да подобри значително здравето на българите. Това показва оценка на въздействието на налога, поръчана от българската хранителна индустрия и оповестена от фирмите за анализи KC2 и Denkstatt България.

За данък върху "вредните храни" настоява здравният министър Петър Москов, като той обясни преди лятото, че се изготвя законово предложение, за да бъде дефинирано юридически понятието.

Следващата седмица излиза законопроект за вредните храни

През следващата седмица ще имаме готов вариант на проект за Закон за вредните храни. Това каза здравният министър Петър Москов по време...

Според изводите на анализаторите въвеждането на закона ще предизвика увеличаване на цените на българските стоки, а оттам и до намаляване на конкурентоспособността на производство на храни, поради силно увеличение на легалния паралелен внос на тези стоки - на първо място от Румъния, но и от други страни в ЕС. Конкретно Румъния наскоро намали ДДС върху храни и други стоки и услуги на 9%, което ще доведе до драстични разлики в крайните цени на хранителните продукти на двата пазара и стимули за трансграничен арбитраж. А при въвеждането на нов данък, независимо от размера му, поради тези стимули бюджетът ще загуби 60 млн.лв. приходи от ДДС.

В изявленията, направени до момента по темата, се посочваше, че приходите от налога биха били 150 – 200 млн. лв. Според анализаторите обаче тези твърдения се основават на невярна оценка на приходите от продажбата на облагаемите продукти в размер на 5 млрд. лв. годишно, докато според данни на НСИ, тази сума е около 2 млрд. лв. за година – т.е грешката идва от приемането на желаното за действително.

„Проектозаконът няма да има принос за подобряване на здравето на българското население, защото, първо, няма как с облагане на незначителен обем от потреблението да има всеобхватен ефект и, второ, връзката между потреблението на предвидените за облагане храни и здравословното състояние на българските граждани е, меко казано, съмнителна“, твърдят ръководителите на проучването Красен Станчев и Боян Рашев.

Какви ще са останалите ефекти от въвеждането на данък връху вредните храни според анализа прочетете в Expert.bg.

Идеи за здравословен живот - ниско ДДС за полезни храни и по-малък грамаж

Нов данък върху вредните храни – това е поредната идея за по-добро хранене и по-добър живот в България. Какво обаче е вредна хра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика