България е усвоила 1% от европейския бюджет за 2010 г.

4806
България е усвоила 1% от европейския бюджет за 2010 г.

Усвоените от България средства за 2010 година възлизат на 1221,5 млн. евро или 1% от европейския бюджет, данните показват ръст на нетното европейско финансиране с 50.4% спрямо предходната 2009 година. Това стана ясно от представянето на доклада на Европейската сметна палата /ЕСП/ за финансовата 2010 година от члена на институцията Надежда Сандолова пред Комисията по бюджет и финанси в българския парламент, предаде БГНЕС.

Заделените пари на ЕС за земеделие и природни ресурси за отчетния период е на стойност 56.8 млрд. евро. Областта на развитието на селските райони е силно засегната от грешки, отбеляза членът на ЕСП. Основните констатации за страната ни сочат, че липсват проверки дали парцелите са на разположение на земеделския стопанин, има погрешно определени площи, а част от земеделските площи не са в добро състояние.

В главата "Сближаване, енергетика и транспорт" средствата са 40.6 млрд. евро и тук ЕСП констатира, че има неспазване правилата за възлагане на обществени поръчки, както и недопустими разходи по проекти.

Докладът на ЕСП заключава, че отчетите на ЕС за 2010 година дават вярна представа за финансовото му състояние и за резултатите от операциите и паричните потоци за годината. Въпреки това плащанията, свързани с тези отчети, все още са засегнати от съществени грешки, като вероятният процент грешки е 3,7% за разходите на ЕС, които са в размер на 122,2 милиарда евро. Този процент отразява нарушенията на правилата за възлагане на обществените поръчки, деклариране на недопустими или неправилно изчислени разходи във връзка с проекти, съфинансирани от ЕС, наддеклариране на земя от земеделските производители и други отклонения при прилагането на европейските регламенти.

Според доклада на Палатата групите политики "Сближаване, енергетика и транспорт" и "Земеделие и природни ресурси" са съществено засегнати от грешки, а системите им за контрол са частично ефективни, заяви Надежда Сандолова. Комисията ясно е назовала държавите, които имат най-висока честота на нарушения в тези области – Испания, Италия, Чехия и Великобритания. Разходите в областта на селските райони остават предразположени към грешки, които се дължат на остаряла информация относно размера на парцелите земя в базата данни, както и на слабости при проверките на измерванията на парцели от националните инспектори в някои от посетените държави – България, Румъния, Гърция, Чешка република, Нидерландия.

В частта от финансовата рамка за земеделие и развитие на селските райони, и за рибовъдство и околна среда, усвоените от България средства бележат ръст от 58,16% спрямо 2009 година. Като цяло изплатените през 2010 година от България към ЕС средства са 352,6 млн. евро или 0,3% от европейския бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика