България през 2014 година: Цената на тока и АЕЦ Козлодуй

65962
България през 2014 година: Цената на тока и АЕЦ Козлодуй
Снимка: БГНЕС

Цената на тока се превърна в повода, който през зимата на 2013 година изкара хиляди по улиците и свали първия кабинет на Бойко Борисов. Затова и развитието на темата през тази година показа много - до какво доведе в крайна сметка протестът по темата и дали излекува енергетиката ни - или поне почна ли да я лекува.

След като дойде на власт, правителството на Пламен Орешарски направи всичко по силите си да задържи цената на тока и да няма поскъпване. Това беше обречена задача заради огромният дефицит в НЕК, който нямаше как да се преодолее с „гениалната” стратегия за износ на ток на бившия икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев.

България през 2014 година: Случаят КТБ – развитие и развръзка

След като в първата част на обзора на сагата "КТБ" видяхме как и защо ескалира кризата, остава да погледнем какво беше решението и какв...

На 30 декември, 2013 година ДКЕВР утвърди поевтиняване на тока – 1% по-ниска дневна тарифа и 10% намаление за нощната за битовите потребители, както и около 1,5% намаление за бзинеса. Решението беше взето въпреки редицата експертни предупреждения, че така само ще се наложи следващият път токът да поскъпва повече.

Дойде новата 2014 година и енергийният министър Драгомир Стойнев изду перки – почваме да следим ЕРП-тата под лупа. Минаха февруари и март, като ДКЕВР определи на практика на каква цена ЕРП-тата и производителите на ток ще могат да работят, както и нов механизъм за промяна на цената на тока и парното. Заради промяната за електропреносната и електроразпределителната мрежа, ДКЕВР трябваше да измисли и как да компенсира ВЕИ-тата.

14 март – денят, в който държавата поде офанзива спрямо ЕРП-тата с тайничката надежда да успее да ги принуди поне малко да поемат тежестта на черната дупка НЕК. Формално НЕК се оплака, че ЕРП-тата не плащат за доставената енергия, но ЕРП–тата отвърнаха, че си прихващат неплатени от НЕК суми заради задължителното изкупуване на ток от ВЕИ-тата – нещо, което НЕК е длъжна да прави по закон. Факт е, че това действие е законова практика в много сектори и в ЕС като цяло. ДКЕВР зае страната на НЕК, а след Енерго-про и ЧЕЗ възприе същата позиция – НЕК не си изпълнява задълженията и ни затруднява да работим. От EVN все пак платиха 32 млн. лева, което показа, че има някакъв ефект от държавната офанзива. А енергийното гуру Явор Куюмджиев развя триумфално байрака на социалната справедливост – не би трябвало да има поскъпване на тока.

Положението обаче тепърва щеше да става неприятно за червените спасители. ДКЕВР реши, че може да почне процедура за отнемане на лиценза на ЕРП-тата, но за всички експерти беше ясно, че това е просто вдигане на пушилка. И причината беше тривиална – ако лицензът на ЕРП-тата бъде взет, то НЕК трябваше да им плаща, за да ползва електропреносната мрежа, тъй като тя е собственост на ЕРП-тата и да може да няма проблеми с тока. А както вече беше ясно, НЕК нямаше пари дори за предвидени от закона разходи, какво остава за допълнителни. ДКЕВР бързо-бързо разкри картите – с процедурата „независимият” регулатор се надяваше да сложи синдик начело на електроразпределителните дружества, а предвид поуките от случая със съдия Румяна Ченалова това можеше да бъде схема да се използват парите на ЕРП-тата в изгода на НЕК. ДКЕВР обаче уверяваше, че натискът върху ЕРП-тата няма да повлияе на потребителите, а Драгомир Стойнев помагаше, размахвайки пръст на „лошите капиталисти”.

Дойде време да се види какво ще става с тока от лятото – и точно според прогнозите, дори от БСП, ЕРП-тата поискаха поскъпване. Още в началото на март обаче и НЕК поиска по-висока цена за „обществена доставка” на ток, макар че според проф. Атанас Тасев това искане щеше да се отрази с реално поскъпване на тока от 1,5% - точно толкова, с колкото поевтиня електричеството за бизнеса в началото на годината.

България през 2014 година: Случаят КТБ – предистория и ескалация на кризата

В България за банки се говори като за покойници – или добро, или нищо. И причината за това се крие в Глава 15, чл. 152а на Закона...

Поставена пред тежката истина, ДКЕВР взе да усуква за лицензите на ЕРП-тата. А дружествата не жалеха Комисията, като директно я обвиняваха за кризисната ситуация. И конфузите следваха – ДКЕВР отлагаше ли отлагаше решението с аргументи за нови доказателства, които бяха доста смешни, защото ставаше въпрос за фактури, а уж те трябваше да са отдавна ясни, докато тогавашният председател на Комисията Боян Боев се червеше пред журналистите.

Усетил дебелия край на тоягата, Драгомир Стойнев смени тона, а кабинетът Орешарски мълчеше като комунист на разпит по въпроса колко е загубата в НЕК и не спазваше закона, като не обявяваше финансовия отчет на компанията. ДКЕВР опита да тушира напрежението, като пусна одит на нарушенията на ЕРП-тата, които обаче не бяха свързани с процедурата по отнемане на лиценза, защото нито едно от тези нарушения не представляваше по закон толкова тежко пристъпване на нормите, че да може ДКЕВР да пипа лицензите. И колкото и да мислеше Комисията, мърдане нямаше.

В опит да се измъкне от ситуацията, в която блъфовете не проработиха, ДКЕВР обърна внимание на американските централи "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "AES ТЕЦ Марица Изток 1" и поиска да започне преговори с тях за намаляване на цената за изкупуване на тока. Лошото обаче беше, че Комисията нямаше никакъв механизъм, с който да накара американците да преговарят, ако не пожелаят сами.

Междувременно ДКЕВР блокира и искането на НЕК за 231% увеличение на цените за доставка на ток, а Енерго-про заплаши, че ще спре работа заради отказа на Комисията да вдига цената на тока. Боян Боев бягаше от темата с отчаяните си опити да убеди всички, че ДКЕВР все още се занимава с лицензите на ЕРП-тата, докато черната реалност на необходимостта от по-скъп ток ставаше все по-мастилено черна. Фотоволтаиците заплашиха със съд, бизнесът също скочи срещу това да поема на гърба си и товар от битовите потребители.

ДКЕВР най-после си призна, че токът ще трябва да поскъпва, но опита да се измъкне, че няма да е рязко. И се обърна към ЕК заради американските централи с жалба, че договорите с тях били нерегламентирана държавна помощ, макар че ситуацията повече приличаше на приказката „оплачи се на арменския поп”. Експертите бичуваха заблудите от ДКЕВР, ВЕИ-тата обвиниха НЕК в измама - да не плаща за произведената зелена енергия, а бизнесът реши да стяга протест. ДКЕВР пък отвърна, че токът не бил поскъпнал много, след като обещанията в началото на годината на кабинета Орешарски бяха да не поскъпва въобще, а даже да поевтинява.

България през 2014 година: Големите трагедии

Краят на годината дойде и дойде време да видим взела ли си е България поука от това, което се случи предишната година. Мъдрият човек н...

Поскъпването обаче нямаше да е едно и това също беше ясно на всеки, който поне малко следеше положението в енергетиката ни. Ясно беше и на ДКЕВР, която го обърна от „дали” на „кога” и „с колко”. Само Боян Боев го даваше храбро – токът нямало да поскъпва от октомври, въпреки явните дефекти на системата. Храбростта обаче е до време и се наложи в края на август ДКЕВР да почне проверка на НЕК дали не плаща на едни за сметка на други – точно както твърдяха ЕРП-тата, когато през пролетта се почна драмата с лицензите им.

И логичното стана – служебният кабинет „Близнашки” поиска оставката на Боев и заместниците му. Те се опънаха, но за много кратко и си заминаха. Само знаковото лице сред членовете на ДКЕВ – Еленко Божков, още не се даваше и пое щафетата на „тока няма да поскъпне”, EVN иска да си пълни джоба, след като ЕРП-то поиска почти 18% скок на цената на тока. Поведението на Божков не се понрави на Близнашки и „енергетикът” последва Боев, като съответно зае позиция против правителството по познат начин – със здраво плюене и смесване на истини с лъжи.

Междувременно новият шеф на ДКЕВР Светла Тодорова се чудеше как да вземе и приложи лошото решение без да се превърне в злодей. Начин обаче нямаше – БСП-София скочи на протест, а „февруарци” вкараха яйца в действие. Тодорова опитваше да успокои нещата, но беше ясно, че лошите новини предстоят.

Решителният ден настъпи и се почна – протест, Атака също грабна яйцата и ДКЕВР отложи решението – само с ден обаче. На 1 октомври вече беше официално – 9,79% увеличение на тока. За успокоение тръгнаха идеи за един вид социално равенство в електричеството.

Заради големите драми с ДКЕВР излезе и предложение за нов закон и разделение на Комисията, както и различен начин на избор на ръководството и състава ѝ, но пък и лъсна как заплатите също ще се променят – рязко нагоре. Като цяло в ДКЕВР не бяха много съгласни с тази законова промяна, а за финал на годината Томислав Дончев припомни, че те трябва да решават за тока, не правителството.

България през 2014 година: Наводненията

Краят на годината дойде и дойде време да видим взела ли си е България поука от това, което се случи предишната година. Мъдрият човек не...

АЕЦ Козлодуй

Ядрената енергетика отдавна е поле на големи полемики и схеми в България, но винаги в основата и е АЕЦ Козлодуй. Не по-различно беше положението и през тази година, която почна по познат начин – с грижа за 5-ти и 6-ти блок на Козлодуй. Атака пак тръгна да спасява България с искане за отваряне на 3-ти и 4-ти блок, а дори ДПС заговори различни неща за ядрената енергетика. Даже Стойнев настояваше – 5-ти и 6-ти блок са най-важни. Но докато всички го повтаряха, модернизацията им ставаше все по-скъпа и по-скъпа, защото трябваха действия, а не само приказки.

Актуален стана и въпросът за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй с обещания за работа за български компании. Toshiba обаче остави нещата в ръцете на дъщерната си компания – Westinghouse и на 6 юли вече бившият шеф на Козлодуй Иван Генов заговори пред чуждите медии – акционерното споразумение е готово. Пред българските медии обаче мълчанието беше оглушително.

И докато Пламен Орешарски и Даниела Бобева доизживяваха мандата си с напудрено ала-бала, всички държавни представители в енергетиката се криеха и не искаха да кажат, че всъщност подписват споразумението. Най-накрая излезе Драгомир Стойнев и взе да успокоява, че споразумението не е такова, че да навлече България в нова сага „Белене” по международни арбитражи. В собствената му партия обаче гласовете срещу него бяха гръмогласни – дежурният "енергетик" Румен Овчаров, дори ДС кадъра Таско Ерменков, а вечните защитници на „Белене” Георги Първанов и Румен Петков обърнаха поглед към ЕК.

Най-накрая, на 1 август, Westinghouse сама оповести, че има подписано споразумение. И докато новият лидер на БСП Михаил Миков и Стойнев се правеха на ни лук яли, ни лук мирисали, беше публикувано и самото споразумение. То обаче беше с толкова много скрити параграфи и страници, че нямаше как да се направи ясна публична оценка какво всъщност сме подписали. Показателно беше, че Westinghouse обяви чак след десет дни, че тепърва ще смята колко ще струва токът от 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Анализ взе да прави и новото правителство на ГЕРБ и Реформаторите.

България през 2014 година: Европейските избори

Ако загубим европейските избори, можем да мислим за предсрочен вот. Сакралните думи бяха изречени от депутата на ДПС Йордан Цонев на 19...

За финал дойде служебното правителство, шефът на централата Иван Генов беше натирен, а служебният енергиен министър Васил Щонов и новият шеф на Козлодуй Димитър Ангелов запяха познатата от началото на годината песничка – най-важни са 5-ти и 6-ти блок. Колко точно важни са – по мнението на енергийния специалист Иван Хиновски, дадено ексклузивно за Actualno.com, толкова са важни, че вече изтърваме сроковете за модернизацията им. Остана и поуката – и АЕЦ Козлодуй си харчи пари по обществени поръчки незаконно, а Румен Овчаров изглежда прав как "Южен поток" и Козлодуй се превърнаха в сфери на влияние за различни кръгове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика