Българските авиокомпании: Цените на самолетните билети ще се повишават

3749
Българските авиокомпании: Цените на самолетните билети ще се повишават
На този етап е трудно да се оцени доколко ще нараснат разходите

Още от тази година цените на самолетните билети ще се увеличат, а основната причина за това е европейската схема за плащането за въглеродни емисии. Това коментира в сутрешния блок на телевизия България он ер капитан Йовко Йоцев, главен секретар на Асоциацията на българските авиокомпании.

Той обясни, че на този етап е трудно да се оцени доколко ще нараснат разходите на авиокомпаниите, защото все още няма референтни цени на квотите. В момента те могат да се намерят на цена от 10-12 евро, но цената може да достигне и до 30 евро. Това ще доведе до увеличение на разходите на четирите български авиокомпании с около 4-5 млн. евро, обясни Йовко Йоцев. Проблем за авиокомпаниите се оказват и високите цени на горивата. Йоцев допълни, че единственият начин за компаниите да компенсира увеличението на разходите са допълнителни приходи. Това води до повишаване цените на билетите, но не пропорционално на увеличението на цените на горивата. Оптимистичният вариант е цените на билетите да се увеличат с около 2-3 евро. Повишените разходи на авиокомпаниите могат да се компенсират и с ориентиране към допълнителни дейности, както и повишаване на таксите.

По думите на Йовко Йоцев броят на превозените пътници нараства, но финансовото състояние на европейските авиокомппании остава твърде крехко. Това води до промяна на модела на работа на авиокомпаниите - класическите започват да използват техники като нискобюджетните, така че да намалят разходите си. През последните 2-3 години се наблюдава конвергенция между различните типове компании, допълни още главният секретар на асоциацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика