Цел: След само 9 години - почти 8 от 10 българи трябва да имат работа

2309
Цел: След само 9 години - почти 8 от 10 българи трябва да имат работа
Снимка: iStock/Guliver

Заетостта в България да се увеличи до 78,2% от населението между 20 и 64 години, а безработицата да не надвишава 4%. Това са част от целите, заложени в Стратегията по заетостта на Република България за периода 2021 - 2030 г., която беше одобрена от правителството.

В документа се предвижда през следващото десетилетие работещите във възрастовата група 55-64 години да достигне 70%, а младежите до 29 години, които нито учат, нито работят, да намалее до 15% от населението на тази възраст.

МТСП: 23,8% от населението живее в бедност

Бедните българи са 23,8 процента от населението или близо 1 660 000 души, а целта е до 2022-ра година делът им да намалее на 22,5 на ст...

Визията на стратегията е през 2030 г. заетостта в България да е на качествени и устойчиви работни места с достойно заплащане, здравословни и безопасни условия на труд и възможности за кариерно развитие. Дейностите за постигане на целите й са разделени в 11 групи. Те включват мерки за повишаване на качеството на работната сила според изискванията на икономиката; активиране на неактивните и неравноспоставените групи на пазара на труда, както и на отпадналите от училище. Предвидени са и дейности за повишаване на предлагането на работна сила чрез социално включване; провеждане на политика по доходите, помощите и обезщетенията за стимулиране на заетостта и активното поведение на пазара на труда и други, както и за осигуряване на равенство между жените и мъжете на пазара на труда и създаване на условия за съчетаване на личния и професионалния живот.

Стратегическия документ включва и мерки за повишаване на търсенето на работна сила в икономически по-слабо развитите региони и за насърчаване на създаването на работни места в малки и средни фирми, социалната икономика и икономиката за опазване на околната среда. Предвидени са и дейности за стимулиране прилагането на новите форми на труд, подобряване на гъвкавостта и сигурността на работните места, както и за справяне с недекларирания труд и адаптиране на работните места и защита на работещите в условия на пандемия.

В краткосрочен план, до 2024 г., целта е да се достигнат нивата на заетост на нива от 2019 г., в резултат от възстановяването на икономиката. Дългосрочните действия, до 2030 г., са свързани с ангажиментите на страната в областта на заетостта, произтичащи от изпълнението на Плана за действие на Европейския стълб за социалните права, за насочване на усилията на всички заинтересовани страни на пазара на труда към намаляване на безработицата и повишаване на икономическата активност и трудовия потенциал на работната сила в страната.

Изпълнението на целите е обвързано и ще бъде подкрепено от Националната програма за реформи и програмите по Споразумението за партньорство и Националния план за възстановяване и устойчивост. Новата стратегия по заетостта е в съответствие и с Националната програма за развитие - България 2030. Тя ще се изпълнява чрез ежегодните Национални планове за действие по заетостта, в които се включва и финансирането на политиката по заетостта.

Гълъб Донев: Безработицата се върна на предкризисните си равнища и вече е под 5,6%

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев се срещна с посланика на Нидерландия Нейно превъзходителство Беа те...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com