Д. Манолов: Пенсиите не са работа на министрите, а на експертите

32217
Д. Манолов: Пенсиите не са работа на министрите, а на експертите
Снимка: БГНЕС

"На фона на раздаването с лека ръка на милиарди, за да оправяш грешките на сульо и пульо и разни крадци, но да кажеш, че няма пари за пенсионерите, звучи обидно към хората".

Това каза пред Нова телевизия заместник-председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. "Пенсиите не са работа на министрите, а на експертите. Ивайло Калфин не е експерт по пенсиите", допълни той.

Финансовият министър каза "не" на коледните добавки към пенсиите

Коледни добавки към пенсиите тази година няма да дам. Така новият финансов министър Владислав Горанов попари надеждите на милионите пен...

"Имало е случаи в България когато се е давало на хората, и случаи, в които не се е. По Дянковски без Дянков – може и така да се тълкуват нещата. Истината е, че трябва да има подкрепа и солидарност в социалната система. Пътят тази година е да има допълнително социално подпомагане, въпреки тежката ситуация. Дори да бъдат икономисани тези около 10 милиона допълнително, нито от това ще спечели бюджетът. Ако не се даде по-скоро ще остане горчивина още в началото на мандата", каза бившият социален министър и социален експерт Иван Нейков. Според него пред Ивайло Калфин няма верен ход.

"Икономистите са хора, които влизат да следват с география и числата малко им бягат. В цялата тази история с пенсионната реформа беше натоварено цяло едно поколение. На фона на тази лекота, с която се раздават милиарда, тази тема за натоварване с пенсионни добавки е нелепа", категоричен беше Манолов. Той припомни, че през 2011 година експертите са направили модел, който е бил много добре балансиран и приспособен към обществото. "След това Дянков направи всичко, което му беше на акъла, и нещата загинаха", допълни синдикалистът.

"Всяка година се правят преговори между синдикати и работодатели за определяне на минимални доходи. Това са базите, върху които се внасят осигуровки и се трупат средства за изплащане на пенсии. В една част от дейностите те успяват да се договорят, в други – не. Бяха избирани два подхода, които бяха грешни", каза от своя страна Ивелин Желязков от Асоциацията за индустриалния капитал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика