Депутатите за пръв път са дали половин милион в хазната от нов данък

4717
Депутатите за пръв път са дали половин милион в хазната от нов данък
Снимка: БГНЕС

Малко над половин милион лева данъци са влезли в държавния бюджет след облагане на представителните разходи на депутатите. Това е сочи статистиката, след като от миналата година вече парите за нещатни сътрудници, консултации, наемане на помещения и други, давани на депутатите към редовната им заплата, се облагат. По правилник всеки народен представител има право да получава добавка в размер на 2/3 от основното възнаграждение за допълнителни разходи, свързани със заеманата позиция.

В резултат на новия данък в хазната за миналата година са постъпили 531 383.5 лв., става ясно от получена официална справка от Народното събрание в отговор на подадено от вестник "Сега" заявление за достъп до обществена информация.

Не може да си таксиметров шофьор, ако си карал пиян или си осъждан

Таксиметрови шофьори няма да могат да са хора, осъждани за умишлено престъпление от общ характер или за транспортно престъпление. Освен...

Основното възнаграждение на депутатите е в троен размер на средната заплата за обществения сектор по данни на НСИ и се преизчислява на всяко тримесечие. Грубите сметки на база данните за заплатите в обществения сектор показват, че за 2015 г. сумата за допълнителни разходи на един депутат би следвало да възлиза на около 22 000 лв. за година.

Справка на Народното събрание за реално отчетените допълнителни разходи показва, че народните представители се възползват максимално от тези суми и ги харчат почти на 100%. С 84 депутати най-голямата парламентарна група - на ГЕРБ, е отчела общ допълнителен разход в размер на 1 854 842 млн. лв., или 22 081 лв. на народен представител. БСП Лява България, която м.г. имаше 39 депутати до махането на Кадиев, е отчела 858 564 лв. допълнителни разходи, или 22 014 лв. средно. Отчетените допълнителни разходи от ДПС са 796 444 лв., реформаторите и патриотите са изхарчили за такива дейности съответно 509 634 лв. и 397 600 лв. Сумите при АБВ и Атака са еднакви - 243 738 лв., или 22 158 лв. на депутат, БДЦ е похарчила за експерти 310 212 лв., при нечленуващите в групи разходите са 99 063 лв.

Общо за всички депутати сумата възлиза на 5.3 млн. лв. Това представлява 10% от одобрените общи разходи в бюджета на НС за 2015 г. - 53 млн. лв. Върху отчетените допълнителни разходи е начислен дължимият данък от 10% и цялата сума е постъпила в хазната. По закон данъкът се декларира и внася в срок до 31 декември на съответната година.

До облагането на така наречените безотчетни пари на депутатите се стигна след дългогодишни скандали. Няколко години въпросът се отлага, но в края на 2014 г. най-сетне бе въведен нов данък със закона за корпоративното подоходно облагане. Текстовете бяха внесени допълнително по предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ и други депутати и влязоха в сила от началото на миналата година. Продължава обаче да няма яснота за какво точно се харчат тези суми. Според правилника на НС депутатите са длъжни да информират парламентарната си група на всеки три месеца за изразходваните средства, но публичното им обявяване е не е задължително.

Българският бизнес - най-обременен от общуване с чиновници в ЕС

В България може и да се гордеем с най-ниския корпоративен данък в Европа, но се оказва, че разправиите за бизнеса с администрацията са ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика