„Дженеръл илектрик” иска да строи и блокове в ТЕЦ „Марица Изток”2

33293
„Дженеръл илектрик” иска да строи и блокове в ТЕЦ „Марица Изток”2
Снимка: БГНЕС

Освен че има интерес към градежа на газопровода „Южен поток”, американската компания „Дженеръл илектрик” е изразила желание да строи и двата нови блока (9-ти и 10-ти) на площадката на ТЕЦ „Марица Изток" 2. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, предаде КРОСС.

По отношение на конкурсната процедура за подбирането на изпълнители на проекта „Южен поток" министърът поясни, че той лично е настоял тя да бъде забавена и удължена, за да може в нея да участват компании и фирми от цял свят, които да предложат най-добрите решения. В тази връзка, интерес са проявили британската „Ролс Ройс" и американската „Дженеръл илектрик".

Пет хиляди миньори готови за стачка заради ТЕЦ-овете

Утре, 5 март, България ще стане свидетел на поредния протест. Този път на улицата излизат членовете на Федерацията на независимите синд...

Що се отнася до финасирането на бъдещия проект за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" с ядрен реактор от Уестингхаус, Стойнев беше категоричен, че става дума за изцяло американски капитали и разговорите, които той е водил са били с американската "Ексим банк". „За никакви турски капитали не може и да става дума", поясни министърът.

Ядреното гориво за новия блок ще идва от фирмата производител, за да може реакторът да работи максимално добре. Това по никакъв начин няма да попречи 5-ти и 6-ти блокове в „Козлодуй" да продължат да работят с руско ядрено гориво, каза още той.

 „Аз си върша работата, чувствам се много спокоен във всички преговори, защото отстоявам само националните интереси, подбирам всичко, което е най-изгодно за българската държава", подчерта министърът на икономиката и енергетиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика