Драгомир Стойнев: Миньорите да бъдат спокойни, Брюксел няма как да каже "не" за централите (ВИДЕО)

2380
Драгомир Стойнев: Миньорите да бъдат спокойни, Брюксел няма как да каже "не" за централите (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

"На всички български миньори, на всички, които работят в ТЕЦ-овете - бъдете спокойни. Работата продължава, няма от какво да се притесняват", каза народният представител от БСП Драгомир Стойнев по повод решението на парламента да възложи на правителството предоговаряне на плана за възстановяване, за да могат въглищните централи да работят без ограничения до 2038 г., като решението предстои да бъде взето в пленарна зала и протеста на миньорите в района на Народното събрание. ОЩЕ: КНСБ и КТ "Подкрепа" с протест в защита на енергийната сигурност

Според него трудно от Брюксел биха казали "не" на това искане на България, тъй като всички политически сили застават зад това решение. "Посъветвах министъра да се обедини с другите държави от бившия източен блок, защото сме намалили нашите емисии много повече", добави още Стойнев. ОЩЕ: На комисия: Депутатите искат предоговаряне за въглищните централи, за да работят без ограничение до 2038 г.

Стойнев подчерта, че днес се е показало разбирателство между политическите сили. "Така се прави. Това е едно важно решение и с него се премахва едно недоразумение, а именно да се намалят въглеродните емисии с 40% до 2025 г., което е абсурдно и то спрямо 2019 г.", каза Стойнев. 

Той обърна внимание, че референтната година трябва да е 1990, като според това ние сме изпълнили ангажиментите си.

"Това, което приехме днес, това ограничение отпада. Даваме мандат на правителството да предоговори плана. Всички политически сили се обединихме около това решени, като считаме, че това е правилният отговор на настоящата криза", смята депутатът от БСП. 

Според него е хубаво ЕК да се замисли за случващото се в България и страната ни да остане енергиен център на Балканите. "България трябва да продължи да изнася електрическа енергия, трябва да гарантираме както спокойствието на българските граждани с достъп до евтина електроенергия, така и спокойствието на българския бизнес. Считаме, че имаме необходимите запаси, същевременно България трябва да инвестира във възобновяеми източници", добави той, като обърна внимание, че базови мощности до този момент не са изградени. 

Драгомир Стойнев обърна внимание, че когато БСП е управлявала, винаги са се грижили за българските миньори и енергетиката. "Именно в комплекса "Марица Изток" ние сме тези, които увеличихме два пъти заплатите, два пъти се вдигна цената на въглищата, модернизира се предприятието, като се отделиха средства за нови багери. Нещо, което не се е случвало от времето на комунизма. Това, което свършихме днес е едно добро потвърждение на инициативата от 2020 г., когато българският парламент взе решение, че централите трябва да бъдат спасени и подпомагани от българското правителство", добави Стойнев. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика