Ердоган в Персийския залив с над 200 бизнесмени в търсене на инвеститори

1565
Ердоган в Персийския залив с над 200 бизнесмени в търсене на инвеститори
Снимка: Getty Images

Турския президент Реджеп Тайип Ердоган предприема 3-дневна обиколка из Персийския залив в очакване да подпише нови споразумения за икономическо сътрудничество. Анкара се опитва да нормализира обтегнатите си връзки със Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) и се стреми да разшири вече силното си партньорство с Катар, съобщава „Сабах“.

Ердоган трябва да пристигне в Джеда днес, където ще се срещне със саудитския крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд и престолонаследника Мохамед бин Салман. Очаква се във вторник той да отпътува за Доха и да проведе разговори с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани. Последната спирка на Ердоган ще бъде в Обединените арабски емирства, където му предстои среща с президента шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.

Още преди втория тур на президентските избори, които спечели, Ердоган подчерта намерението си да се срещне с лидерите на страните от Персийския залив и да им благодари за изпратеното наскоро финансиране за Турция, което е помогнало за облекчаване на централната банка и пазарите. През последните години Анкара е осигурила около 28 млрд. долара в сделки за валутен суап с Обединените арабски емирства, Катар, Китай и Южна Корея, като се смята, че по-голямата част от тях се намират в резервите на турската централна банка.

ОЩЕ: Защото така ме помоли Зеленски: Ердоган обясни защо е освободил командирите от "Азовстал"

Турските официални лица заявиха, че очакват скоро нови инвестиции от държавите от Персийския залив, след като вицепрезидентът Джевдет Йълмаз и министърът на финансите и държавното съкровище Мехмет Шимшек пътуваха до ОАЕ и Катар преди обиколката на Ердоган и проведоха разговори с висши служители.

Турция очаква страните от Залива да направят преки инвестиции в размер на около 10 млрд. долара първоначално в местни активи, заявиха двама високопоставени турски служители пред Ройтерс по-рано този месец. За по-продължителен период от време се очакват общи инвестиции в размер до 30 млрд. долара в енергийния, инфраструктурния и отбранителния сектор, заявиха източниците, които говориха при условие на анонимност, тъй като разговорите са частни и сделките все още не са финализирани. Миналата седмица министърът на търговията Йомер Болат заяви, че ОАЕ може да направи инвестиции в размер до 30 млрд. долара в множество области.

Ердоган: С Путин сме на едно мнение за удължаването на зърнената сделка

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че с руския президент Владимир Путин са съгласни, че споразумението, позволяващо изно...

ОЩЕ: Ердоган срещу Путин: Социалните мрежи се забавляват с развоя на събитията

Според Съвета за външноикономически отношения (DEIK), който ще организира експанзивни бизнес форуми в трите държави, повече от 200 бизнесмени ще придружават Ердоган по време на пътуването му в Залива. Бизнесът очаква да бъдат обсъдени споразумения за сътрудничество на стойност милиарди долари в сектори като строителство, цифрови технологии, енергетика, туризъм, здравеопазване, храни, селско стопанство, транспорт и финанси, заяви в събота председателят на DEIK Наил Олпак.

Ето какви са данните за износа на Турция към трите държави: 

  • В края на 2022 г. износът на Турция за Саудитска Арабия е достигнал 1,5 млрд. долара, а общият обем на търговията е близо 6 млрд. долара. Олпак заяви, че целта е да се достигнат 10 млрд. долара в краткосрочен и евентуално 30 млрд. долара в дългосрочен план.
  • По отношение на Катар турският износ възлиза на 1,5 млрд. долара в края на 2022 г., а понастоящем общият обем на търговията е около 2,2 млрд. долара. Целта е достигане на 5 млрд. долара на първия етап.
  • Що се отнася до ОАЕ, Олпак заяви, че износът е достигнал 5,3 млрд. долара през 2022 г., а общият обем на търговията е приблизително 10 млрд. долара, като подчерта целта за бързо по-нататъшно повишаване на тези стойности.

"Осъществихме целенасочени първоначални контакти в области като взаимни инвестиции, партньорства в съществуващи и нови проекти, придобивания, поглъщания и сътрудничество в трети държави, както и мащабни жилищни проекти", отбеляза той. "Искаме да постигнем добри и високообемни резултати и вярваме, че ще ги постигнем."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика