Европа ни скастри: Незаконно е да взимате лиценза на ЕРП-тата

42722
Европа ни скастри: Незаконно е да взимате лиценза на ЕРП-тата
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия е отправила предупреждение към България, че отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества би било незаконно. В писмо до министъра на икономиката Драгомир Стойнев еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е заявил, че на спора между ЕРП-тата и Националната електрическа компания трябва да се потърси решение първо в арбитражен съд. Това съобщава Euractiv.

Днес Йотингер е изпратил второ предупредително писмо до България във връзка с конфликтите в енергетиката. В него той подчертава, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да действа като независим орган и да работи по-прозрачно и безпристрастно. Еврокомисарят също така изразява разочарованието си от липсата на прогрес в реформите в енергийния сектор.

ЧЕЗ не иска поскъпване на тока, а по-голям дял на приходи от системата

След като вчера стана ясно, че има предложения за сериозно поскъпване на тока от страна на ЕРП-тата, днес от ЧЕЗ обявиха, че всъщност н...

Писмото предупреждава, че Комисията ще предприеме действия срещу България, ако властите не променят подхода си.

„Комисарят написа писмо до министър Стойнев, за да изрази загрижеността си по този въпрос и за липсата на реформа на електрическия сектор след препоръките дадени от Комисията и Световната банка миналата година. Комисията е на мнение, че търговските спорове между енергийни компании трябва най-напред да се разглеждат от търговските съдилища в България. ДКЕВР трябва да изпълнява задачата си при пълна независимост от правителствени и пазарни интереси", каза Забине Бергер, говорителка на Йотингер.

От Комисията заявяват, че наблюдават положението отблизо и ще предприемат необходимите стъпки, ако българското правителство не съблюдава независимостта на ДКЕВР или ако ДКЕВР не спази задълженията си, както те са описани в Третия енергиен пакет на ЕС.

От Министерство на икономиката към момента не са коментирали официално второто писмо на Йотингер. Първото бе получено преди няколко дни и в него бяха изразени опасения спрямо промените в енергийния закон, приети днес от българските депутати. Тогава ЕК заяви, че измененията отдалечават проекта "Южен поток" от нормите на европейското законодателство.

ЧЕЗ не иска поскъпване на тока, а по-голям дял на приходи от системата

След като вчера стана ясно, че има предложения за сериозно поскъпване на тока от страна на ЕРП-тата, днес от ЧЕЗ обявиха, че всъщност н...

Конфликтът между държавата и ЕРП-тата се разгоря в последните няколко седмици, след като на дружествата бе поставен срок да изплатят на НЕК сумата от над 340 млн.лв., която й дължат. Тъй като това не се случи, в момента ЕРП-тата са заплашени от отнемане на лицензите им. 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com