Финансов гуру: Не можем да разчитаме на държавата за пенсия, както и на взаимните фондове

23736
Финансов гуру: Не можем да разчитаме на държавата за пенсия, както и на взаимните фондове

Ако смятате, че други хора ще се погрижат добре за парите ви, помислете отново. Това е първият и най-важен съвет на финансовия експерт Роберт Ролих, който в края на март (31.03) ще проведе прочутия си семинар „Машина за пари за милионери” и в България.

Най-важната информация, което получих, е от вътрешни лица във финансовата индустрия. Те ми показаха как в действителност работи финансовата индустрия и аз осъзнах, че основната и единствената цел на 95% от финансовата индустрия е да вземе парите на клиентите и да ги сложи в джоба си, твърди Ролих.

Пенсионните фондове да гарантират положителна доходност, иска Менда Стоянова

Всяка година през последните години наистина има доходност. Това, което казах за доходността, не съм го измислила. Има данни на КФН &nd...

Пенсията

Една от най-важните тези на финансовия експерт е отношението му към пенсионната система. Не можем да разчитаме на държавните пенсии, твърди той и подкрепя думите си с аргументи.

"През 70-те или 80-те години на ХХ-ти век имахме тази хубава демографията, при която имаше много млади хора, които финансират по-възрастното население. Ако погледнем демографските пирамиди сега, можем да видим, че имаме по-малко хора, които са под 20-годишна възраст, много хора в трудоспособна възраст и все още поносим брой хора, които са над 65 години. Но когато разгледаме демографските прогнози за 2030 г. или 2050 г., можем да видим - и тези прогнози са плашещо точни - че ще имаме много възрастни хора, които получават пенсии и други плащания и само малък брой хора, които са в трудоспособна възраст. Международният валутен фонд прогнозира, че съотношението на пенсионерите към работещите в Европа ще се удвои до 0,54 през 2050 г. С други думи - сега имаме 4-ма работещи, финансиращи 1 пенсионер. През 2050 г. ще имаме само 2-ма работещи за финансиране на 1 пенсионер. И това наистина е плашещо”, казва Ролих.

Когато дойде ред да се пенсионираме, ще имаме някакви пари, но е далеч по-добре и сами да се грижим за себе си, смята финансовият експерт. Не се лъжете обаче да инвестирате във взаимни фондове или застраховки живот – финансовите консултанти масово препоръчват тези продукти, но го правят, защото са най-печеливши за тях. Просто е – тези продукти са с най-големи комисионни и такси.  Таксите, които са свързани с договорните фондове и повечето от застраховките живот, са толкова високи, че ако инвестирате дългосрочно - да речем 20 години - вие ще получите само 1/3 от възвръщаемостта и финансовата индустрия ще запази 2/3 от възвръщаемост. И това е просто несправедливо. Вие инвестирате и поемате 100% от риска, но  получавате само 1/3 от наградите, посочва Ролих. И дава следният пример – ако инвестирате 100 евро на месец в застраховка живот или взаимни фондове в продължение на 30 години и ако ръстът на пазара е 8% годишно, мислите, че ще разполагате с 146 815 евро след 30 години. Тези изчисления обаче се правят без отчитане на разходите на взаимния фонд, които са около 2,5% годишно. Когато добавите 2,5% годишни разходи, които имат взаимните фондове, вие накрая имате само 91 703 евро вместо 146 815 евро, пресмята той.

Алтернатива има. Има финансови продукти, които са много подобни на взаимните фондове, но имат почти 10 или 15 пъти по-ниски разходи. Така че като цяло получавате възвръщаемост, която е много близка до пазарната възвръщаемост. Аз говоря за тях в моите семинари. Повечето хора никога не са чували за тях, защото никой не ги рекламира толкова много, както взаимните фондове, уверява Ролих.

Изяждат ли пенсионните фондове парите ни с такси - ще е ясно в края на януари

Не трябва да се противопоставя солидарният модел срещу спестовният. Ако се разчита само на НОИ, покрай два демографски фактора – ...

Грешките на инвеститорите

Може би най-сериозната е, че инвеститорите вярват, че могат да победят пазара, казва Ролих.

Средната възвръщаемост на фондовия пазар исторически е около 10% на година. През последните десетилетия е около 9% годишно, твърди той. И има най-различни хора, които искат да победят тези числа в дългосрочен план. Така че те се доверяват на известни мениджъри на фондове, които да победят пазара за тях. Тези "звездни" мениджъри избират различни акции и се опитват да го направят. Повечето от тях не успяват. Но малък процент го правят - но само за няколко години. След това те просто падат до средното или под средното ниво.

Но интересното е следното: в началото, когато фондът е много успешен, той има само малък брой инвеститори - той е извън радара на повечето хора. Когато стане успешен привлича масите. И тогава неизбежното се случва - и това се случва в 100% от случаите – фондът губи почва под краката си и започва да изостава. И масата на инвеститорите започва да получава под средната или дори отрицателна възвръщаемост, казва Ролих.

За да илюстрира твърдението си, финансовият мениджър разказва популярна история за инвестиционния опит на световноизвестния учен сър Исак Нютон и инвестициите му в South Sea Company, която е създадена в началото на 18-ти век и се сдобива с монопол върху търговията в Южните морета. В началото на 1720 година той получава над 100% печалба от инвестициите си и продава акциите си. Когато акциите продължават да растат и стойността им се се утроява, той гледа невярващо как приятелите му забогатяват - на хартия, разбира се. И, логично, Нютон не издържа - след като е "загубил" две трети от потенциалната си печалба, Нютон започва да инвестират отново.  Тогава неизбежното се случва, балонът се пука и цените на акциите South Sea се сриват. Загубите на Нютон са в размер на 20 000 паунда - това е около 4 милиона евро в днешни пари. След това Нютон казва: "Мога да изчисля движението на звездите, но не и лудостта на хората."

Работодателят дължи обезщетение за право на пенсия само при прекратен договор

Обезщетение за придобито право на пенсия се изплаща при прекратяване на трудовото или служебното правоотношение, а не заради самото п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика