И ЕНЕРГО-ПРО опонира на ДКЕВР

16593
И ЕНЕРГО-ПРО опонира на ДКЕВР
Снимка: Getty Images / Guliver

Изнесеният доклад на ДКЕВР от извършения одит в ЕНЕРГО-ПРО съдържа твърдения по повод дейности и практики за периода от 2008 до 2013 година. През този период дружеството се намираше под постоянния контрол на всички държавни институции, натоварени с функции в енергетиката, включително под постоянния надзор и проверки от страна на ДКЕВР. Докладът съдържа твърдения за дейности, които са предприемани съобразно поредица последователни регулаторни решения през последните години, това се посочва в позиция на ЕНЕРГО-ПРО по повод доклада от одита на ДКЕВР.

В доклада се твърди, че дружеството е реализирало „допълнителни приходи“ в размер на 131 милиона лева. Трябва категорично да подчертаем, че тези средства нямат нищо общо с приходите на компанията. Дружеството не се е облагодетелствало с тези средства, а напротив - това са средства, които са вложени в изпълнението на основни дейности по разпределение и доставка на електрическа енергия в Североизточна България. Въпросните средства, необходими за дейността на компанията, не са били предвидени в ценовите решения на ДКЕВР. Поради факта, че Комисията системно недофинансираше оперативната дейност на компанията, се налагаше да се пренасочват средства от други направления, включително собствени средства на акционерите, за да се покрие недостигът и да се гарантира нормалното функциониране на мрежата и на доставката на електричество до крайните потребители. В числото на недофинансираните оперативни разходи се включват необходими и присъщи дейности като ремонт и поддръжка на мрежата, закупуване на работни инструменти и облекла, гориво и ремонти на автомобилите, заплати и осигуровки на служителите и др.

„Енерго-Про” подава жалба заради солената глоба от КЗК

Чешката компания „Енерго-Про” ще подаде жалба в административен съд заради глобата, която й е била наложена от Комисията за...

В изнесената информация прави впечатление още едно твърдение – че на територията, обслужвана от ЕНЕРГО-ПРО, са извършени проверки на качеството на доставяната електроенергия, при които е установено, че тя не отговаря на показателите за качество. Реалните факти сочат, че извършените по време на одита проверки не са представителна извадка, тъй като не са направени на случаен признак. На практика са извършени 7 броя проверки по жалби на клиенти за колебания в напрежението в малки населени места. Отново се пропуска фактът, че тези участъци от мрежата остро се нуждаят от инвестиции, средствата за които Регулаторът постоянно съкращава през последните години.

По отношение на констатацията, че дружеството не е изпълнило заложената инвестиционна програма, за 2013 г. ДКЕВР не е признала нито един лев за инвестиции, така че няма как ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД да не е изпълнило инвестиционната си програма, призната от Комисията. За втория регулаторен период, който е 2008 – 2013 г., признатите от ДКЕВР разходи за амортизации са по- ниски дори от отчетените през 2007 г., които е трябвало да бъдат признати в пълен размер. ДКЕВР не е признала и пълния размер на оперативните разходи за 2007 г., определяща за финансовите показатели за следващите 5 години. Това прави невъзможно дружеството да финансира пълния размер на инвестициите, защото необходимият финансов ресурс е отивал за покриване на непризнати оперативни разходи само до нивото им за 2007 г., към които трябва да се прибавят непризнатите разходи за амортизации за същия период. Ако ДКЕВР беше признала пълния разход за амортизации за определящата 2007 г., както и разходите за амортизации на признатите инвестиции (съгласно Указанията на ДКЕВР), ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД щеше да бъде в състояние да финансира пълния размер на инвестиционната програма, съгласуван от ДКЕВР.

Учудвадващо е, че в доклада на ДКЕВР е посочена цифрата 190, 444 млн. лв неизпълнени инвестиции. Те са изчислени на базата на заявените инвестиции в ценовите заявления на дружеството, които обаче не са признатите, утвърдени и калкулирани от ДКЕВР в цените инвестиции. От заявените 521, 182 млн. лв от ЕНЕРГО-ПРО, Комисията е признала 388, 775 млн. лв, което е със 132, 407 млн. лв по-малко.

Фактите безспорно доказват, че въпреки недостатъчния обем признати от ДКЕВР разходи за инвестиции, през годините след приватизацията на дружествата, броят на непланираните прекъсвания (авариите) и тяхната продължителност са намалели многокократно.

ДКЕВР отложи с минимум две седмици решението за лицензите на ЕРП-тата

За втори пореден път Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отложи решението си дали да стартира процедура по отнем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика