Интерконекторът с Гърция се спъна във възражения

27387
Интерконекторът с Гърция се спъна във възражения

Общинските съвети в Момчилград и Кирково отказаха да издадат подробни устройствени планове (ПУП) за трасето на междусистемната газова връзка България – Гърция.

Причината са постъпили възражения от собственици на земи край пътя за прохода Маказа, че няма да могат да ги продадат за строеж на хотели и бензиностанции, ако от там премине тръбата на газопровода.

Според експерти отказът на местните съвети ще забави с най-малко една година изграждането на бъдещата връзка. Тя е с дължина 170 километра, преминава през землищата на три области и по нея ще се пренасят 3 милиарда кубически метра газ годишно от Трансадриатическия газопровод, информира БНР. 

Връзката е стратегическа за България, защото ще намали зависимостта ни от Русия на фона на конфликта в Украйна и проблемите около "Южен поток".

Газопроводът, който трябва да свърже България с Гърция през Кърджали с Димитровград, по проект трябва да минава през землищата на селата Балабаново, Седлари, Върхари, Садовица, Загорско и Птичар, информира БГНЕС.

Приключи строителството на газовия интерконектор, който дава възможност за трансфер на гориво от Гърция до България. Това съобщиха в края на май от гръцката газово-преносна компания "ДЕСФА", която финансира проекта с 3,5 милиона евро.

Съоръжението се намира в северната част на Гърция, в близост до град Сидерокастро, само на 12 километра от границата с България.

Приключи строителството на газовия интерконектор от Гърция

Приключи строителството на газовия интерконектор, който дава възможност за трансфер на гориво от Гърция до България. Това съобщиха о...

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика