Инвеститор за 1 млрд. долара в България твърди: Вече нямаме нито руски инвеститори, нито руски клиенти

44596
Инвеститор за 1 млрд. долара в България твърди: Вече нямаме нито руски инвеститори, нито руски клиенти
Снимка: БГНЕС

Българското правителство подписа меморандум за сътрудничество с две частни компании относно планирането и изпълнението на иновативни проекти в сферата на енергетиката. Според официалното съобщение на Министерство на енергетиката, това партньорство може да осигури инвестиции на стойност около 1 млрд. долара.

Името на една от двете компании, обаче разбуни духовете у нас, тъй като според изданието bird.bg, тя е свързана с руския олигарх Алберт Авдолян, който се смята за приближен на Сергей Чемезов, шеф на "Ростех". Чемезов е посочван като един от най-доверените хора на руския президент Владимир Путин и част от списъците със санкционирани от САЩ и Европейския съюз след анексирането на Крим.

Двете компаниите, подписали меморандума у нас, са британската Gemcorp Capital Management Ltd. и американската IP3 Corporation. Името на първата компания е познато в България, тъй като Gemcorp беше един от трима инвеститори от консорциум, който през 2014 година водеше разговори за рекапитализиране и преструктуриране на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ). Останалите два инвеститора бяха австрийската компания EPIC и Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман, който имаше миноритарен дял в КТБ.

Основател на Gemcorp е българинът Атанас Бостанджиев, като именно той подписа сегашния меморандум в присъствието на премиера на България Кирил Петков. На сайта на компанията е посочено, че Бостанджиев е основател и председател на управителния съвет. Преди да основе компанията, той е бил изпълнителен директор на VTB Capital UK, британското звено на руската VTB Bank, която попадна под международните санкции в резултат на руското нападение над Украйна. Бостанджиев е бил и партньор в Goldman Sachs в Лондон, като е управлявал съвместно операциите свързани с развиващите се пазари в Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка. Според визитката, българинът е стартирал кариерата си в Merrill Lynch във Франкфурт през 1998 година.

Бизнесът на Gemcorp се разделя на три основни дейности: Gemcorp Capital, която осигурява финансиране за проекти в развиващи се пазари, Gemcorp Commodities Trading, предлагаща финансиране и решения в сферата на пазарите на физическите суровини и Gemcorp Energy, фокусирана върху разработката на енергийни решения в Африка, става ясно от сайта на компанията. Фирмата, с която България подписа меморандум, носи името Gemcorp Capital Management Ltd.

Нямаме руски инвеститори

Преди седмица, на 17 март тази година, Gemcorp публикуват позиция на официалния си сайт по отношение на войната в Украйна в контекста на международните финансови и икономически санкции, наложени на Русия.

Компанията посочва, че първоначален инвеститор във фонда Gemcorp Capital е било руско лице, което никога не е било обект на санкции. Инвестицията е била реализирана след засилени проверки за съответствие. Инвеститорът е излязъл от фонда през октомври 2020 година, като понастоящем в компанията няма руски инвеститори.

"Сега нямаме руски инвеститори или клиенти. Първоначален инвеститор във фонда Gemcorp Capital бе руско лице, което никога не е било обект на санкции. Тази инвестиция премина през строги KYC (Know Your Customer, бел. ред.) и засилени проверки за съответствие. Този инвеститор напусна фонда през октомври 2020 г. Не сме имали други руски инвеститори", пише в съобщението.

По отношение на дейността на компанията в Русия, Gemcorp посочват в съобщението, че тяхното звено Gemcorp Commodities Trading е оперирало бизнес за изкупуване на зърно в Русия през 2019 и 2020 година. Този бизнес обаче е бил прекратен през първата половина на 2021 година в резултат на негативни пазарни условия, като офисът на компанията в Русия е бил затворен в средата на същата 2021 година.

"Ние сме глобален бизнес, който обслужва клиенти в развиващите се пазари по целия свят. Русия беше ключов доставчик на зърно за някои от тези клиенти, но доставката на руско зърно беше сравнително малка част от цялостния ни бизнес в международен план. Gemcorp Commodities Trading, бизнесът за търговия със стоки на Gemcorp Group, управляваше бизнес за изкупуване на зърно в Русия през 2019 и 2020 г., но този бизнес беше закрит през първата половина на 2021 г. след негативни пазарни условия. Нашият офис в Русия беше затворен в средата на 2021 г.", пише в съобщението.

Още в началото на същото съобщение, компанията осъжда войната в Украйна: "Ужасени сме от трагедията, която се случва в Украйна след инвазията на Русия, която осъждаме от все сърце. Нашите мисли са с украинския народ, който е невинна жертва на непредизвикана агресия".

Gemcorp дава да се разбере, че има предвид международните санкции срещу Русия и руски лица и ще се съобрази с тях.

"Gemcorp Group има глобална политика за санкции, която изисква от цялата група спазване на всички основни закони за санкции, включително ЕС, Обединеното кралство, САЩ и ООН. Имаме специален екип от специалисти по съответствие, които следят за спазването на нашата глобална политика", добавят от компанията.

ОЩЕ: Забърка ли се правителството в скандал за 1 млрд. долара от "парите на Путин"?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика