Ирония заради "Дунарит": Щяло да има забрана за "интересни" за Пеевски фирми да си плащат заемите

12264
Ирония заради "Дунарит": Щяло да има забрана за "интересни" за Пеевски фирми да си плащат заемите
Снимка: БГНЕС

Светкавичното изплащане на цели 50 млн. лева дългове от страна на ръководството на русенското оръжейно предприятие "Дунарит" предизвика дискусии в социалната мрежа Facebook и повдигна доста въпроси. На първо място – през цялото време ли предприятието е имало възможност да го стори и ако е било така, защо не го е направило по-рано.

В свое официално писмо Съветът на директорите на "Дунарит" посочва, че заводът е платил на Държавната консолидационна компания (ДКК) предсрочно, като благодари на министъра на икономиката Емил Караниколов, който успял да осигури изкупуване на дълговете на "Дунарит" и те са отишли в ДКК. По този повод във Facebook адвокат Стела Николова иронично коментира, че след като с изплащането на дълга "Дунарит" не е позволил държавата да стане пръв кредитор на предприятието, правосъдният министър Цецка Цачева обмисля нов закон, с който да забрани на фирми и компании, които са "интересни" на депутата от ДПС Делян Пеевски, да си плащат дълговете.

Борисов смята, че посредници източват оръжейните дружества

На входа и на изхода на държавните предприятия от военнопромишления комплекс стоят частни посредници, които буквално ги източват. Такав...

Иронията на Николова стои като черешка на тортата, която представлява кашата около "Дунарит". Достатъчно е да сравним крайно различните тези на министъра на икономиката и на Съвета на директорите на „Дунарит“. Вчера (30 август) Караниколов заяви, че "Дунарит" има 67 млн. лева задължения, които са станали изискуеми през месец май тази година. Икономическият министър обаче каза и, че за кредитите към КТБ на "Дунарит" държавата е платила 40 млн. лева. Днес, 31 август, Съветът на директорите на "Дунарит" обяви, че заводът е платил 50 млн. лева на ДКК. "С цел да не се спекулира в публичното пространство с намеренията на правителството, мениджмънтът на „Дунарит” АД взе решение и погаси изцяло и предсрочно задължението си към "Държавна консолидационна компания" ЕАД със собствени средства от търговска дейност в размер на около 50 млн. лева", гласят точните думи.

В средата на цялата каша изпъква един от големите дългове на "Дунарит" - този към текстилната фирма "Е. Миролио", на италианеца Едуардо Миролио, който се занимаваше и с винопроизводство у нас. Припомняме, че през 2015 година Миролио пострада тежко в катастрофа до Карнобат, при която загинаха две жени. Според свидетелски показания колата, в която се е возил Миролио, е поднесла.

Съдбата на дълга на "Дунарит" към фирма "Е. Миролио" е следната - заводът е трябвало да купи влогове на фирмата на италианеца в КТБ, а с тези влогове "Дунарит" прихваща свои кредити към фалиралата банка и така няма да ѝ е длъжник. Синдиците на КТБ обаче атакуваха прихващанията. Дългът на "Дунарит" към "Е. Миролио" минава през КТБ и отива в Държавната консолидационна компания (ДКК). Така КТБ взема 47 млн. лева от ДКК, но трябва да прехвърли свои нереализирани на търг активи на фирма "Дипи", която е една от компаниите по веригата от прихващания (цесии) и на която офшорката "Виафот Лимитид", свързвана с Делян Пеевски, прехвърли вземането си от "Дунарит" през юли тази година.

Държавата започва процедура по придобиване на "Дунарит"

Министерството на икономиката започва активна дейност за придобиване на дружеството „Дунарит“ и то да влезе в патримониум...

Със сигурност тепърва ще има интересни неща около "Дунарит", най-малкото защото върху акциите на предприятието има запор от КОНПИ и от НАП. Припомняме, че Русенският окръжен съд спря прехвърлянето на 91% от акциите на "Дунарит" от фирма "Кемира", свързвана с Цветан Василев, на оръжейната фирма ЕМКО, която има временно отнет лиценз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com