Явлението "кредитни милионери" може да се завърне, твърдят експерти

35320
Явлението "кредитни милионери" може да се завърне, твърдят експерти
Снимка: БГНЕС

Промените в банковото законодателство, които БСП и ДПС предложиха, могат да доведат до измами и завръщане на явлението "кредитни милионери". Това заявиха пред БТВ икономистът Красен Станчев и финансистът Емил Хърсев (на снимката).

По-рано тази седмица председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев декларира желанието на БСП и ДПС да защитят правата на кредитополучателите в отношенията им с банките. Той цитира социологическо изследване, според което хората посочили банките преди ЕРП-тата в класацията на монополите, въпреки че Цонев подчерта, че картел в сектора няма.

Герджиков: Законите ни не са само лоши, но не се спазват

Не всичките ни закони са лоши, но и добрите закони много често не се спазват. Нас не ни бива да ги следваме и спазваме, защото не сме н...

"Във всяка ситуация е по-лесно да вземеш едни пари, отколкото после да ги върнеш, затова има защита на тези, които са дали”, коментира Красен Станчев. По думите му, процентното съотношение между спестителите и длъжниците в българските банки е средно 60:40.

Предложените промени, които ще защитят длъжниците от загуба на единственото им жилище, ще засегне около 1% от длъжниците, които теглили ипотечни кредити, смята Станчев.

„Някой гарантира ли правото на останалите седем милиона българи, които не са излъгали банката, да имат възможност да си купят изобщо жилище?” попита финансистът Емил Хърсев.

Според него с такива рискови ограничения в банковата система се създават стимули за измама и дори превръщането на защитени длъжници в кредитни милионери.

Договорите за бързи кредити заблуждават клиентите

Прокуратурата може да катализира дейността на контролните органи, които са специализирани – в случая БНБ и Комисията за защита ...

Още за рисковете пред икономиката ни четете в expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика