Как всеки може да се включи в каузата за опазването на околната среда

1809
Как всеки може да се включи в каузата за опазването на околната среда
Снимка: Freepik.com

Всеки може да помогне много за опазването на околната среда, правейки нещо малко в правилната посока. Проблемът със замърсяването на планетата обаче е толкова сложен, че невинаги хората имат ясна идея какво самите те могат да направят по въпроса.

Ако и вие сте сред тези, които вече знаят, че бъдещето на природата зависи от всеки един от нас, но не сте сигурни какво точно можете да направите, ви предлагаме да се включите в „Зелената кауза“ на Yettel.

„Зелената кауза“ обединява усилията на оператора за повишаване на информираността и осигуряване на лесни и достъпни решения за справяне с проблеми, свързани с опазването на природата. Затова и всеки, който се присъедини към „Зелената кауза“, ще получава полезна информация по зелените теми, свързани с кръгова икономика, устойчив начин на живот и енергия от възобновяеми източници.

„Чрез „Зелената кауза“ искаме да помогнем на хората да знаят как с лесни стъпки да водят по-екосъобразен начин на живот. Предлагаме една от първите стъпки да е рециклирането на старите устройства, защото електронният отпадък е най-бързо растящият поток от отпадъци в световен мащаб.“, споделя Мария Маринова, директор „Маркетинг комуникации“ в Yettel.

При рециклирането на дори най-старите и счупени устройства, техните ценни съставни части могат да се използват отново. Можете да дадете нов живот на нещата, които стоят забутани по шкафчетата и по този начин да се намали употребата на ценни ресурси, използвани за направата на нови устройства, и въглеродния отпечатък, който се оставя при производствените процеси. Ако всеки човек рециклира дори само един стар телефон, това ще има огромно отражение в позитивна посока за опазването на природата.

В допълнение на полезните съвети, от Yettel дават не един, а два допълнителни стимула. Клиентите на оператора, включили се в „Зелената кауза“, ще могат до края на октомври да закупят нов смартфон с отстъпка от до 300 лева. А тези, които станат част от каузата и до 31 октомври върнат за рециклиране старо устройство в един от магазините на телекома, участват в томбола за нов телефон или часовник. Влючването е максимално опростено – онлайн през приложението Yettel, на yettel.bg и във всеки магазин на оператора.

Най-хубавото е, че дори и да не сте клиент на телекома, можете да прегледате шкафовете си за скрити „съкровища“ от ненужни, кабели, батерии, малко по размер апарати и устройства, които да предадете за рециклиране в един от магазините на компанията.

„Знаем, че за подобни теми пътят към промяна е дълъг и човек минава през различни етапи – първо да се запознае и да осъзнае естеството на проблема и след това да мисли с какво може да помогне. Това, което ни мотивира е, че забелязваме положителна тенденция в запознатостта по темата на хората у нас и желанието им за промяна.“, споделя още Маринова.

Всяка година Yettel провежда проучвания по този въпрос и според тях по-широката комуникация по темата определено помага. Колкото повече хора имат достъпна и практична информация, толкова повече ще пристъпват към действие. А съвкупността от действията на много хора, вече може да има реално отражение за опазването на околната среда. Проучванията показват, че въпреки намерението към рециклиране на електронен отпадък да нараства, все още едва 11% от анкетираните реално рециклират. Във всеки един магазин на Yettel има определени за целта контейнери. Така компанията прави рециклирането на малки електронни устройства достъпно за много хора. Целта е да покаже, че това е лесна, но много важна стъпка, защото опазването на природата е ангажимент на всички.

А знаете ли, че има и други близки до ежедневието на човек действия, за които по-малко се говори, но тяхното влияние върху цялостната ситуация е от съществено значение? Рядко, например, някой се замисля как любимите ни пътувания и почивки за „бягство“ от ежедневието влияят на планетата. А можем много лесно да планираме устойчива почивка – това е още една тема, с която, присъединили се към „Зелената кауза“ ще се запознаят.

Месечните статии са насочени върху теми като тази как да използваме възобновяема енергия у дома, как да избираме екосъобразни устройства, как да отпразнуваме Коледа по по-екологичен начин и други. Те ще са полезни както за по-запознатите хора, така и за начинаещи в тази тема.

Целта на компанията е до 2028 година да не допусне 127 тона електронни отпадъци да попаднат на сметищата. За определянето на стратегията за устойчиво развитие, целите и отчитането на резултатите Yettel следват световно признати стандарти, които включват и ежегодното публикуване на доклад за постигнатия напредък. Преди дни излезе и докладът за 2022 година. От него става ясно, че само за една година количество електронен отпадък, което от телекома са успели да предотвратят от попадане на сметищата и от там в природата, е 20,3 тона. Резултатите от текущата година ще бъдат изчислени и обявени в доклада, който ще предстои да бъде публикуван през 2024 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com