Какво е ЕООД и защо да развивате бизнес под тази абревиатура?

1808
Какво е ЕООД и защо да развивате бизнес под тази абревиатура?
Снимка: iStock

Въпреки, че днес режима за регистриране на фирма е изключително облекчен и дори онлайн можете да подадете съответните заявление то не са малко предприемачите, които смятат, че е добре да се възползват от счетоводни услуги, които включват в пакета си от дейности и регистрация на ЕООД. Не всеки е наясно с всички бланки и въпроси, които касаят именно регистрирането на фирма и за да не се допуснат груби нарушения и грешки е добре да се възложи този важен казус на опитни специалисти, които да съдействат за пълното окомплектоване и събиране на необходимите данни.

Необходими документи

Онези от вас, които за пръв път предстои да регистрират фирма не са наясно с пакета от документи, които следва да подготвят за да могат да впишат дружеството в Търговския регистър. За да се упражнява производствена или търговска дейност е необходимо да сте изрядни пред закона. Това на практика означава, че се налага подаването на пакет от документи, които да обосноват извършването на съответната стопанска дейност напълно законово.

Има съществени моменти, особено, когато се касае за регистрацията на ЕООД или ООД. Разликата при двата типа дружества е в това, че при ООД има няколко собственици на капитала, а при ЕООД става въпрос за едноличен собственик. От тук и документите, които касаят регистрацията имат своите изисквания. Пакета от документи за регистрация включва:

- Протокол за решение на едноличния собственик на капитала за ЕООД;

- Протокол за решения ва общото събрание на ООД;

- Учредителен акт за ЕООД;

- Дружествен договор за ООД;

- Спесимен с нотариална заверка на подписа на управителя – за ЕООД и ООД;

- Декларация по чл. 141, ал. 8 от Търговския закон;

- Декларация по чл. 142 от Търговския закон;

- Декларация по чл. 13, ал.4 от Закона за Търговския Регистър;

- Заявление А4 за Търговския регистър

- Спесименът от подписа и декларациите по чл. 141, ал. 8 и 142 от ТЗ са необходими за всеки управител, а декларацията по чл. 13, ал 4 о ЗТР - за заявителя (управителя, който подава документите).

В Интернет пространството се предлагат готови бланки, които можете сами да попълните, но определено допуснатите грешки могат да се отразят на сроковете за регистриране, което да окаже влияние и върху старта на съответната дейност, който ще извършвате. Именно поради това е препоръчително да възложите процедурата на счетоводна къща, която детайлно да изготви необходимите документи и да ви помогне за бързото регистриране на фирмата ви.

Защо да извършвате дейност като ЕООД?

Една от най-предпочитаните фирми за регистриране от българските предприемачи е именно ЕООД. Има много причини да се акцентира именно на такъв тип дружество с ограничена отговорност при едноличен собственик предвид това, че тук се касае за:

- Едноличния собственик на капитала е ограничено отговорен към евентуалните кредитори на дружеството до размера на внесения учредителен капитал, който съобразно българското законодателства е 2 лв.;

- Облагането на печалбата е с фиксирана ставка от 10 %;

- Малко повече са разходите спрямо тези за регистрация на ЕТ;

- Вписването и заличаването на ЕООД в търговския регистър отнема два дни.

Изобщо доста облекчен е режима на работа с ЕООД, което показа и интереса на все повече потенциални предприемачи да регистрират такъв тип дружество с ограничена отговорност. Въпросът обаче с използването на услугите на счетоводни фирми не се свежда до това да бъде изготвена и подадена нужната документация. След като бъде регистрирано това дружество имайте предвид, че се касае за набор от последващи действия, които са свързани и с месечното счетоводство на фирмата съобразно трудовите и счетоводни регламенти.

Идеални решения за малък и среден бизнес

Всеки добър счетоводител би ви посъветвал да изберете именно ЕООД като форма, под която да работите предвид гъвкавостта на дружеството и лекотата за обслужване. Хубавото тук е, че дори да сте недостатъчно квалифициран и искате да пробвате със свой бизнес в тази динамична икономическа обстановка с такъв тип фирма не рискувате и дори да не потръгне дейността както сте планирали то загубите ви ще са незначителни.

За малък и среден бизнес този тип дружества са доказали своите преимущества. Не само минималния капитал за регистрация, но и поносимите данъци се оказват водещи за предприемачите да стартират дейност именно под такава форма. Разбира се при евентуални фалити и загуби най-благоприятно е това, че личното имущество на едноличния собственик не е засегнато от фирмените ангажименти както е при ЕТ. Затова тук няма защо да се притеснявате, ако се наложи да изпаднете в ликвидация или несъстоятелност. Дружеството отговаря до размера на капитала що се отнася до задължения, които има към бюджета, кредитори, доставчици или други контрагенти.

Освен това не са малко и данъчните облекчения, от които можете да се възползвате съобразно Закона за корпоративното подоходно облагане. Имате гъвкави опции за увеличаване на капитала или неговото намаляване, както и да продавате част от него или напълно и изцяло на друго лице.

За повече информация при възникнали въпроси не се колебайте да се обърнете към КЕЙ ЕНД ДЖИ ФАЙНАНС“ ООД. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

България представи индустриалните си зони на Китай

Новата програма Easy BuyBack от Flip: клиентите на eMAG могат да купуват нови телефони и да продават старите си с лекота

tbi bank отчете 40% ръст и най-голямата печалба за първо тримесечие в историята си

Безработицата в България расте през първото тримесечие на 2024 г.

NEXT BASKET – Създайте свой собствен онлайн бизнес

Енергийният министър обсъди в САЩ перспективите за малки модулни ядрени реактори

Инспекцията по труда състави над 400 акта за нарушения в строителството

ЛЕВ ИНС се утвърди като лидер и в земеделското застраховане на международното изложение БАТА АГРО 2024

Строг финансов контрол и за производителите на череши

БНБ затяга правилата за отпускане на ипотечни кредити

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика