Караниколов: България е на четвърта позиция по иновационна динамика в ЕС

1331
Караниколов: България е на четвърта позиция по иновационна динамика в ЕС
Снимка: Министерство на икономиката

България е на четвърта позиция по иновационна динамика през последните пет години според иновационната класация на ЕС, което показва наличието на интензивни процеси при реализирането на иновационната политика. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов в речта си при откриването на Международната конференция IT Hub Connect 2018 Иновации, регулации, инвестиции, съобщиха от Министерството на икономиката.

Министър Караниколов посочи още, че почти една трета от предприятията в страната се оценяват като иновативни, а 17% от тях са реализирали технологични иновации. „Целта ни да развием иновационния си потенциал с цел създаване и развитие на нови технологии, водещи към конкурентни предимства и повишаване на добавена стойност на националните продукти и услуги“, допълни той. По думите му eдинният цифров пазар, достъпът до иновации, връзката между образованието и изискванията на бъдещия пазар на труда са в основата на технологичното развитие.

Автомобилният сектор у нас нараснал над 4 пъти за последните 10 години

Автомобилният сектор нараства през последните 10 години повече от 4 пъти, а делът му в брутната добавена стойност е 3.6%. Фирмите в ...

Икономическият министър изтъкна, че данните за развитието на българската икономика през последното десетилетие показват ясно, че тя следва световната тенденция на дигитализация на бизнес отношенията, като даде пример с оборота на услугите в сектора на информационните и комуникационни технологии в България, който се е увеличил с 300% за последните 7 години и достига 2,5 млрд. евро.

Караниколов подчерта, че разработената от Министерство на икономиката „Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия“ и визията, очертана в нея, е към 2030 г. България да се разпознава като регионален център на цифровата икономика чрез внедряване на продукти, технологии, бизнес модели и процеси от Индустрия 4.0.

Международната конференция IT Hub Connect 2018 се провежда на 26 и 27 март 2018 г. в София Тех Парк. Организатори са Американската търговска камара в България и Индийско-българската бизнес камара, като събитието е под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС. На форума се дискутират възможностите за инвестиции и иновации в България и Европейски съюз, като ще се постави акцент на възможността за интензифициране на сътрудничеството в ИТ-сферата между България и Индия и разпознаване на нашата страна като врата за Индия към Общия дигитален европейски пазар. Форумът ще се фокусира и върху предстоящите регулации в ЕС и върху въпросите на киберсигурността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика