КЕВР: Парното и газта може да поевтинеят значително

10660
КЕВР: Парното и газта може да поевтинеят значително
Снимка: БГНЕС

Топлата вода може да поевтинее с до 10%. Това стана ясно по време на днешното събрание от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Намалението става възможно заради намаляването на цените на природния газ за второто тримесечие на годината, което се очаква да бъде с около 13 на сто.

Не може да се говори за глоби на електроразпределителните дружества и енергийния системен оператор за действията по време на последните бедствия, тъй като по време на снеговалежите са работили при форсмажорни обстоятелства, информира БНР.

Двойно повече българи ще минат на парно и газ до 2030 г.

Двойно повече българи ще имат централно отопление и газ в дома си до 2030 г. Това предвижда проектът на новата "Енергийна стратегия н...

Намалението на цената на природния газ може да достигне до 10% в зависимост от типа на централата и ще бъде основно за крайните потребители. Това каза пред журналисти председателят на КЕВР Светла Тодорова, предаде агенция "Фокус".

Принципът в разработването на отделните цени на отделните топлофикационни дружества и заводски централи, използващи природен газ, е да се компенсират загубите им, които са настъпили в резултат от непроменянето на цената на природния газ в минали тримесечия, когато тя се е увеличавала.

"Точно са изчислени паричните загуби, които те са претърпели от това действие като регулиране, осреднени са и са приложени за отделните дружества. Процентът е малък. По-голямата част от намалението на природния газ ще отиде към крайните потребители. В малка част ще остане към топлофикациите", подчерта Тодорова.

Може да се очаква сериозно намаление до 10 % в зависимост от типа на централата. До края на деня ще бъде публикуван доклад на страницата на енергийния регулатор във връзка с намалението на цената на топлофикациите (за второто тримесечие - от 1 април - бел.ред.).

Сметната палата се заема с цената на парното, тока, водата и природния газ

Нескончаемите скандали и протести срещу високите сметки за комунални услуги - вода, ток, парно и природен газ, накараха парламентарната...

"Днес имаме закрито заседание, на което ще разглеждаме въпроса как намалението на цената на природния газ на дружеството "Булгаргаз" ЕАД ще се отрази на топлофикациите.В края на деня ще бъде публикуван и съответния доклад на страницата на КЕВР", посочи председателят на регулатора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика