КНСБ пак заплаши с радикален протест на миньори. Идеи за заплати без работа избуяват

5935
КНСБ пак заплаши с радикален протест на миньори. Идеи за заплати без работа избуяват
Снимка: БГНЕС

Не споделям мнението, че споразумението за въглищните централи е безсмислено. Постигнати са две много важни неща – там пише нещо изключително важно, че държавата няма да ограничава по никакъв начин въглищните мощности на непазарен принцип и ще подкрепя критичната (въглищна) инфраструктура. Тези неща се опитват да ги нарушат управляващите и внимателно ще следим. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров, визирайки пътната карта за изпълнение на споразумението между енергетиците и сегашната власт. Там не трябвало да има конкретни години и мощности – ако нямаме години, значи не трябва да затваряме мощности преди 2038 година, по думите му: Властта и протестиращите енергетици подписаха споразумение (ВИДЕО)

Ако бъдат вписани години преди 2038 години, протестите ще се радикализират и ние ще призовем хората на улицата, закани се Димитров пред БНТ.

Същевременно председателят на АИКБ Васил Велев напомни, че заради въглеродните квоти въглищните централи са извън пазара, тъй като цената на този ток се управлява с количествата позволени емисии, които се отпускат от Брюксел: Най-евтин е въглищният ток, но заради въглеродните емисии е най-скъп: Явор Куюмджиев в “Отговорите“ (ВИДЕО). Да, това е квазипазар – имах предвид обаче, че българската държава няма допълнително от това да ограничава – досега това се прави, допълнително се ограничаваме, подчерта Димитров. За 2030 година ясно пише във внесените в Брюксел териториални планове, че от действащи 4300 мегавата въглища остават 1600 мегавата – какво става с другите, попита той.

Нека е ясно, че няма как до 2038 година всичко да работи и тогава изведнъж се спират, а се включват още два ядрени блока и ПАВЕЦ за балансиране. Съгласни сме, че не трябва да има административно ограничаване, освен ако не се нарушават екологични норми. Но ако нямаме заместващи мощности (не ВЕИ), тогава не можем да спрем въглищата, настоя Велев, директно говорейки за строеж на нови ядрени блокове.

Да плащаме на миньори и енергетици, ако се преквалифицират

За идеята да се дадат по 36 работни заплати на ръка заради затваряне на въглищни централи, Велев изрично заяви – не е добра идея, защото трудовият пазар в България е зле и без това, има нужда от кадри. С 1000 – 1500 лв. по-високи са заплатите в региона на Стара Загора за енергийния сектор – правилно е разликата със заплатата на ново работно място да се дава от държавата, смята Велев: Вторите най-големи в България: Заплатите в сектора на протестиращите миньори и енергетици

Като говорим и ви слушат хората, ви теглят една майна, отвърна Пламен Димитров. Да се намери начин да се направят сериозни инвестиции, индустриални, за да могат хората да работят, ако не искат да остават в енергетиката, е неговата визия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика