Властта и протестиращите енергетици подписаха споразумение (ВИДЕО)

5200
Властта и протестиращите енергетици подписаха споразумение (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

След повече от 7 часа преговори протестиращите енергетици и миньори са подписали споразумение. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков след срещата.

Споразумението ще бъде внесено в Народното събрание и ще бъде гласувано от депутатите, за да се гарантира, че го подкрепят и партиите, които участват в управлението.

Премиерът обаче уточни, че това все още не означава, че протестите спират. 

Част от присъстващите не са подписали споразумението, като те са били представители на работещите в мините, уточни пред БНТ президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Причината е, че в техните среди има сериозно недоверие към управляващите. Още "Ние ви предложихме подкрепа!": Пеевски крещи на Тошко Йорданов по време на срещата с миньорите (ВИДЕО)

"Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември, когато бяхме готови да обсъждаме споразумение, тогава това не се случи. Започнаха протестите, бяха формулирани вчера шест точки от протестиращите, днес стартирахме от тези шест точки и имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в тази дискусия, преговори" - това каза пред журналисти премиерът след срещата в сградата на Народното събрание.

По думите на Денков държавата няма да затваря административно централи – пазарът ще реши кои ще продължат да работят. Още: Няма значение колко ще струва токът: Аргументът на Димитър Манолов да пазим "Мариците" (ВИДЕО)

Делян Пеевски от ДПС, който беше един от най-активните участници в преговорите, смята, че протестите ще спрат, защото мисията на политиците е хората да са доволни.

Председателят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че най-важното е, че е било намерено решение. Тя обясни, че може още утре да има извънредно заседание, на което да се гласува споразумението. Ако председателят на Народното събрание Росен Желязков не го свика, точката ще влезе в дневния ред в четвъртък. 

Теменужка Петкова от партията на Бойко Борисов посочи, че те винаги са защитавали позицията, че въглищните централи са стожер на сигурността в страната и че преходът трябва да бъде плавен.

По думите на Тошко Йорданов от "Има такъв народ", представители на част от протестиращите не са подписали споразумението и магистрала "Тракия" ще остане затворена.

Публикуваме проекта на споразумението, който ще се прецизира утре в парламента:

  1. Продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за капацитет и стартиране на процедура за поддържане необходимия състав от синхронно работещи и резервни генериращи източници, директно присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), чрез законосъобразни решения, които да гарантират работата на съвременни електропроизводствени мощности, като основен елемент от критичната енергийна инфраструктура и национална енергийна сигурност за постигане на плавен енергиен преход (срок до 31.12. 2023 г.);
  2. МС изпълнява решенията на НС за работата на ТЕЦ "Марица Изток" 2 чрез преговори с представители на Европейската комисия относно недопускане в дългосрочен план на прекратяване или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ. МС се ангажира да не ограничава дейността и базовите мощности на останалите оператори на горивни инсталации, ако те работят в съответствие с европейското и националното законодателство (срок до 31.10.2023 г.); 
  3. Изработване на проект на енергийна система на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. с участие на социалните партньори, паралелно с процеса на актуализация на Интегрирания план за енергетика и климат. Очакваните разполагаеми маневрени и базови мощности на въглища - не по-малко от 1000 МВт до края на 2035 г. (срок до 30.11.2023 г.);
  4. Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители до януари 2026 г. (срок до 06.10.2023 г.); 
  5. Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти. Създаване на комитет за наблюдение с участие на представители на социалните партньори в това число и регионалните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните региони (срок до 31.12. 2023 г.);
  6. Категорично отпадане от териториалните планове на предприятие за конверсия на въглищните региони (срок до 31.10.2023 г.); 
  7. Проучване на възможността за улавяне, преработка или съхранение на въглеродни емисии за ТЕЦ "Марица Изток" 2 (срок до 31.03.2024 г.);
  8. Предприемане на необходимите действия за изготвяне на проект на закона за енергийния преход (срок до 31.12.2023 г.).

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Ето какви възнаграждения ще получат членовете на изборните комисии за 9 юни

"Лъжеш ли" отново ще следи колко ни заблуждават политиците в кампанията

Борисов: Отиваме на избори заради ПП-ДБ и тяхната обсесия за власт

За половин година: Гвоздейков за втори път смени началника на НКЖИ

"Да знаете, че ще има забавяне": Премиерът предупреди за голям проблем за изборите на 9 юни

Стефан Тафров: Няма гаранции, че Путин няма да посегне и на страна членка на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика