Къде в България заплатите са най-високи и къде най-ниски?

5687
Къде в България заплатите са най-високи и къде най-ниски?
Снимка: БГНЕС

Почти двойна е разликата между лидера по заплати в България  София-град и областите с най-ниски заплати към второто тримесечие на 2023 година. Това става известно от най-новия доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ) "Регионални профили. Показатели за развитие 2023", публикуван на сайта на института.

Какви са заплатите?

Докато средната заплата в столицата се доближава до 2 700 лв., възнагражденията в областите Видин, Кюстендил, Благоевград, Силистра и Хасково са около 1 300 лв. на месец. Относително високо – около 1 800 лв. месечно, е заплащането в София (област), Варна, Стара Загора и Враца, като в последните две значителна роля за това имат високите заплати в енергийния сектор.

Още: Асен Василев за заплатите: Какви са при съседите и как е у нас?

Като цяло разпределението на брутния вътрешен продукт (БВП) между областите в България продължава да е крайно неравномерно и в първата година на възстановяване на националната икономика след ковид пандемията. Столицата запазва своето водещо място с 59 млрд. лв. БВП към 2021 г., или 43 процента от общия за страната. Втората икономика е тази на Пловдив с 10 млрд. лв. БВП (7,4 на сто от този на цялата страна).

Данните показват, че половината от стопанската активност в България е концентрирана в тези два икономически центъра, между които има също така голяма разлика в представянето и превес на София, като част от Югозападния регион, над Пловдив и Южен Централен район.

Челната тройка на областните центрове и тяхната тежест в националната икономика оформя Варна с 8,4 млрд. лв. БВП (Североизточен район), последвана от втория по големина морски град в България – Бургас (6,5 млрд. лв.) в Югоизточния район за планиране. Всъщност икономиката на Югоизточния район се нарежда по стопанско значение за страната след Югозападния, защото освен Бургас, в него голямо значение играе и Стара Загора с 6,2 млрд. лева БВП.

"Все още има области, като Видин, Силистра, Кюстендил, Перник и Смолян, чиито икономики са под границата от 1 млрд. лв. брутен вътрешен продукт. В средната част на класацията Русе отново задминава с малка преднина по общ размер на икономиката тази на Велико Търново, а благодарение на силното си индустриално развитие София (област) вече се доближава до водещите пет области", обобщават данните от ИПИ.

Още: Средната заплата за тримесечие в България надмина невиждана досега граница

Неравномерна стопанска активност 

Крайно неравномерното стопанско развитие на страната води и до съществени разлики в благосъстоянието на населението по места и голямата разлика между столицата и всички останали областни градове в България в разпределението на БВП на човек от населението. За София (столица) той е 45 000 лева и това е единственият център, чийто относителен брутен вътрешен продукт е над средната за страната стойност от 20 200 лева на човек.

С близки показания до средния БВП се нареждат Стара Загора (20 200 лева на човек), София - област (19 300 лева на човек) и Варна (17 900 лева на човек).

Съществено разместване има в дъното на класацията, като с най-ниска степен на икономическо развитие в страната е вече област Хасково (9 800 на човек), следвана от Силистра (10 000 лв. на човек) и Сливен (10 500 лв. на човек). Това обаче не се дължи на подобрения в показателите за област Видин, която остава с най-слабите за страната общи индикатори за социално и икономическо развитие. Разликите между по-слабо развитите области са относително малки, като цели 17 области са с БВП на човек от населението под 13 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика