Кънев: Премиерът е силно притеснен как се управляват частните пенсионни фондове

21907
Кънев: Премиерът е силно притеснен как се управляват частните пенсионни фондове

Няма общо решение на коалицията (ГЕРБ-Реформаторски блок-Патриотичен фронт-АБВ) за пенсионната реформа. То трябва да се обсъди на спокойствие с всички, не само със синдикатите. По този начин лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира взетото в неделя (14 декември) решение за замразяване на пенсионната възраст.

Решението е най-важното за пенсионната система от 2000 г. В момента то не е най-правилното. Въпреки всичко Кънев е спокоен, че то няма да мине и да бъде прието от депутатите в пленарна зала.

Реформаторите ще гласуват против готвената пенсионна реформа

Снощи имахме заседание на парламентарната група и взехме решение, че ще гласуваме против поправките за пенсиите, които бяха договорени ...

Лидерът на ДСБ обясни в ефира на БНТ, че е имал дълъг разговор с Бойко Борисов по повод взетото в неделя решение. По време на него премиерът изразил силната си тревога, че частните пенсионни фондове не се управляват добре. В тази връзка беше обяснено, че в момента никой няма доверие на Комисията за финансов надзор - нито политиците, нито хората, нито никой.

Има време преди частните пенсионни фондове да започнат да работят, обясни Кънев. През това време може да бъде направена сериозна проверка. Ако тя покаже проблеми, управляващите парите ни за втора пенсия могат да бъдат санкционирани или дори самите фондове национализирани. Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок беше категоричен, че не знае какво би показал един евентуален одит.

В момента доходността на частните фондове е много добра - около 5%. Въпреки това не се знае дали няма манипулирани данни.

По повод държанието на синдикатите във връзка с пенсионната реформа, лидерът на ДСБ призова: "Хайде да се разберем - бавно ли ще вървим или бързо". Той допълни, че увеличаване на възрастта с три месеца или година "не е краят на света" и добави, че все пак реформата трябва да се случва плавно.

Жесток сутрешен скандал за пенсионната реформа

Голяма част от ромското население въобще не се осигурява, а когато навърши възраст, получава пенсия – от бюджета на НОИ. Освен то...

Гласуването на това предложение в парламентарна комисия беше доста прибързано. ДПС гласуваха "за", защото играят политическа игра. Te дебнат за политически пукнатини между нас и ГЕРБ. Това им е целта и ние не можем да им се сърдим, коментира лидерът на ДСБ.

Той добави: Те (ДПС) знаят, че са извън властта заради Реформаторския блок и затова са толкова остри и критични към нас. Убеден съм, че техните експерти и специалисти са против едно такова решение. Аз се занимавам с тази тема от доста време. Единственият в Народното събрание, който е по-запознат по темата от мен, е Хасан Адемов. Той вчера се изказа доста остро и критично относно промените. Според мен няма яснота за важността на това решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика