КЗК постанови спиране на рекламата на "Pizzetti", не на "Pizzeti"

18992
КЗК постанови спиране на рекламата на "Pizzetti", не на "Pizzeti"

С определение от 8 юли 2015 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи временна мярка – спиране на разпространението на рекламен клип на продукта 7 days "Pizzetti", произвеждан от "Чипита България" АД. Това става ясно от текста, публикуван в публичния електронен регистър на КЗК, предаде Expert.bg.

Нужно е обаче да се отбележи, че КЗК забранява рекламата на "Pizzetti", изписано с двойно "t". Както може да се види от видеото на рекламата на опаковката на продукта пише "Pizzeti" с едно "t".

Uber България ще обжалва решението на КЗК

"UBER България ще обжалва решението на КЗК по жалбата, частично внесена срещу компанията от таксиметрова компания с цел да се огранич...

В определението си държавният регулатор пише, че цялостното впечатление от рекламния клип насочва към идеята, че 7 days "Pizzetti" е оригинален италиански продукт. "Отделните елементи на рекламата, възприети в тяхната съвкупност, създават сериозен риск от заблуда на потребителите и следователно от увреждане на техните интереси. Рискът се състои в това, че подведени от рекламното послание, потребителите биха закупили "Pizzetti" с впечатлението, че купуват оригинално хлебно италианско изделие. Създаването на погрешно впечатление у потребителите, води до увреждане и на интересите на конкурентите на "Чипита България" АД, които произвеждат, внасят и продават на българския пазар подобен род снаксови закуски", се казва в определението на КЗК.

Според Комисията опасността е "реална и непосредствена", доколкото цялостната рекламна кампания е все още в етап на активна реализация. От Комисията посочват, че рекламният клип продължава да бъде показван в българския телевизионен ефир на територията на цялата страна и посланието му достига до неограничен кръг потенциални потребители.

С оглед на това КЗК определя, че е наложително да се предприемат незабавни мерки по преустановяване на рекламата, които ще бъдат в сила до окончателното произнасяне по случая с решение на Комисията по същество.

Припомняме, че в края на юни на основание нелоялна конкуренция Комисията за защита на конкуренцията започна производство срещу „Чипита България” АД заради популярната напоследък реклама на закуската Pizzetti. Повече за първоначалното становище на КЗК и видео на рекламата може да видите тук.

КЗК глоби Uber

КЗК санкционира холандските дружества Юбер Б.В. и Разиер Опърейшънс Б.В. с по 50 000 лв. за извършени нарушения по чл. 29 от ЗЗК (общ...

Пълния текст на определението за спиране на рекламата може да прочетете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика