Метлата се развъртя в БДЖ

25475
Метлата се развъртя в БДЖ
Снимка: БГНЕС

Уволнения в държавните железници - административните директори в БДЖ „Пътнически превози" и БДЖ "Товарни превози", както и тези, които отговарят за състоянието на локомотивите, ще бъдат освободени. Това съобщи служебният министър на транспорта Николина Ангелкова. Решението бе взето след първото оперативно заседание по безопасност в сектор „Железопътен транспорт” с ръководствата на ДП НКЖИ, „Холдинг БДЖ“ ЕАД и ИА „Железопътна администрация“.

Според Ангелкова, констатациите, които са направени от проверките на ИА "Железопътна администрация" са достатъчни, за да може да се вземе едно такова решение. "Това е проблем, който съществува и не са предприети мерки за неговото разрешаване", заяви Ангелкова и допълни, че тези хора трябва да понесат своята отговорност, защото констатациите показват, че не са предвидени достатъчно програми за обучение на машинистите за работа с автоматична локомотивна сигнализация и с влакова диспечерска радио връзка, предава "Фокус".

БДЖ пуска онлайн билети за още 6 бързи влака

Още шест бързи влака вече са включени в онлайн системата за резервация и продажба на билети на БДЖ, съобщиха от компанията. Това дава ...

„От направената проверка от 180 локомотива в БДЖ „Пътнически превози” с радиостанции, които поддържат диспечерска радио връзка, 15 не работят, което означава, че те следва да бъдат ремонтирани незабавно. По отношение на БДЖ „Товарни превози” от 65 локомотива радиодиспечерската връзка в два не работи", съобщи още Ангелкова. От 44 локомотива, оборудвани с автоматична локомотивна сигнализация, 10 не работят.

„Установих занижен контрол по отношение на поддръжката и техническото състояние на локомотивите и най-вече на това как и в какви условия машинистите всеки ден излизат на работа", коментира Ангелкова. Тя заяви, че е изискала от ръководството на БДЖ „Товарни превози”, БДЖ „Пътнически превози” и в цялост от изпълнителен директор и борда на "Холдинг БДЖ" до петък да представят адекватни мерки по констатираните проблемите.

"Ако в тези мерки, които искаме да бъдат предоставени до петък, не видим реалистичен план за адресиране на проблемите, ще се предприемат мерки и в смяната на БДЖ „Пътнически превози” и БДЖ „Товарни превози", заяви Ангелкова. Тя съобщи още предписанията от констатираните проверки в НКЖИ - липса на съгласувателни процедури по отношение извършване на комплексни проверки и съоръжения, липса на резервни части, кражби и посегателства върху инфраструктурата. По част от тези предписания вече са взети мерки.

Ангелкова коментира и неотдаваншния инцидент, при който на жп прелез в столичния квартал "Обеля" влак блъсна автомобил и загина човек.

Два влака за София са блокирани на гарата в Бургас

Два влака, които трябва да пътуват от Бургас за София, са блокирани на гарата в морския град от близо час и половина. Никой не ни обясн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика