Министър Нанков обеща безплатна вода от 1.5 куб м месечно за уязвимите потребители

2456
Министър Нанков обеща безплатна вода от 1.5 куб м месечно за уязвимите потребители
Снимка: БГНЕС

Дефиниране на понятието уязвими потребители и разработване на механизъм за подпомагането им ще бъдат определени в новия закон за ВиК. Освен това уязвимите потребители ще получават безплатно по 1.5 куб м вода на месец. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.

„С новия закон за ВиК, който инициираме, целим да структурираме по-ефективна регламентация на един от най-чувствителните сектори в държавата. Целта ни е да се подобри моделът на управление и социалната компонента, качеството на услугата по доставка, отвеждане и пречистване на водата”, обясни министър Нанков, цитиран от пресцентъра на регионалното министерство. Той подчерта, че в някои области таванът на социална поносимост е достигнат и там няма да има повишение на цената на водата.

КЕВР няма да допусне рязко повишаване цената на ВиК услугите

На открити заседания КЕВР обсъди внесени заявления от ВиК оператори за утвърждаване цени на водоснабдителните и канализационни услуги...

„Съвместно със социалното министерство ще дефинираме понятието уязвими потребители и ще изработим механизъм за тяхното подпомагане. По изрично мое настояване гражданите в тази категория ще получават до 1.5 кубика безплатна вода на месец“, каза още регионалният министър. Той напомни, че в населените места, в които няма канализация и пречиствателни станции за отпадъчни води, хората плащат само за доставката на питейна вода до домовете им. Но категорично не и за отвеждане и пречистване, които са останалите два компонента в ценообразуването на водата.

Министър Нанков каза още, че с новият закон за ВиК ще се създаде и подземен кадастър за системите, което ще улесни ремонтните дейности и инвеститорите. В момента под 5% от ВиК мрежата у нас има кадастър.

Регионалният министър уточни, че водоснабдителната и канализационна мрежа в България е четири пъти по-дълга от републиканската пътна мрежа – тя е над 90 хил. км под земята, които изискват огромен ресурс за поддръжка.

По отношение на язовир „Бели Искър“, заради който възникнаха разминавания с лидера на Атака Волен Сидеров, регионалният министър обясни, че след като се уреди въпросът със собствеността на съоръжението ще започнат действия за ремонт на съоръжението.

Нанков обеща, че цените на електронните винетки няма да се вдигат

"Цените на електронните винетки няма да се повишават. Гражданите да са спокойни". Това увери министърът на регионалното развитие Никол...

„Направихме експертна група, която извърши обследване на стената, за да преценим какво е състоянието ѝ. Становището е, че тя би се компрометирала само при земетресение от над 9-та степен по Рихтер, каквото в България не е имало”, каза министърът. „Няма случай областен управител да е ремонтирал язовир. Тези за питейни нужди се ремонтират от МРРБ, както в момента рехабилитираме язовирите „Христо Смирненски” и „Студена”. Така че ще ремонтираме и „Бели Искър“, но след проектиране, за да се установи точното състояние и нуждата от ремонт, защото сегашната сума, която се лансира в общественото пространство от 80 млн. лв., е меко казано завишена”, каза министър Нанков. „В случая с язовир „Бели Искър“ всяването на необосновани страхове от областния управител сред хората е по-голям грях от непознаването му на закона”, коментира Николай Нанков.

Министър Николай Нанков изрази надежда, че 2018 г. ще е последната „ която лепим винетки по стъклата на автомобилите“, тъй като стават електронни от следващата година. По думите му, след въвеждане на тол системата се очакват приходи от над 1 млрд. лв. годишно, които могат да се изразходват само за ремонт и строителство на пътища. „В момента събираме 350 млн. лв. от винетки, като едва 103 млн. лв. идват от товарни коли, а останалата сума се събира от леките автомобили.

В отговор на въпрос министърът обясни, че е готов да инициира обществена дискусия за промени в Закона за гражданската регистрация, с които категорично да се постанови, че смяна на пола се извършва само по биологични причини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика