МС одобри гаранционното споразумение по заема от 150 млн. евро за програмата за саниране

1755
МС одобри гаранционното споразумение по заема от 150 млн. евро за програмата за саниране
Снимка: Наси Маркова

Министерски съвет (МС) даде своето одобрение за гаранционното споразумение по Рамковото споразумение за заем от 150 млн. евро, с които частично се финансира Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

Рамковото споразумение е между „Българска банка за развитие“ (ББР) и Банката за развитие на Съвета на Европа

15 млн. лв. от ранните продажби на квоти на парникови газове отиват за саниране и електромобили

15 милиона лева от ранните продажби на квоти от емисии на парникови газове ще бъдат оползотворени през тази година за екопроекти чрез Н...

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира споразумението със закон, съобщиха от правителствената пресслужба.

ББР осигурява необходимия финансов ресурс за финансиране на мерките за енергийна ефективност чрез заеми от големи финансови институции. В Закона за държавния бюджет на Република България за 2016 г. е предвидено, че в рамките на текущата бюджетна година МС може да одобрява и да предлага на Народното събрание издаване на държавни гаранции по нови външни заемни споразумения на ББР по Закона за ББР в размер до валутната равностойност на 1 млрд. лв. при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

Целта на националната програма за саниране е да помогне за намаляване на разходите за електроенергия на домакинствата, за удължаване на жизнения цикъл на сградите, както и за осигуряване на по-добри условия на живот, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда. За изпълнението на мерките за енергийна ефективност ББР предоставя целево финансиране на сдруженията на собствениците, като договарянето и разплащането се извършват чрез кметовете на съответните общини, които усвояват предоставеното финансиране от ББР от името и за сметка на съответното сдружение на собствениците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика