МВФ: Средногодишната инфлация в България ще достигне 11%

2716
МВФ: Средногодишната инфлация в България ще достигне 11%
Снимка: iStock

Средногодишната инфлация в България ще достигне 11% през тази година, прогнозират от Международния валутен фонд в последното издание на редовния си доклад World Economic Outlook.

Прогнозата на организацията е на база хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), които се прилага в Европейския съюз. Според последните данни на Националния статистически институт, средногодишната инфлация през март възлиза на 5% (по ХИПЦ) и 6% (по родния индекс на потребителските цени), което означава, че до края на годината нивото ще се вдигне приблизително два пъти.

Световната банка понижи очакванията за растеж на българската икономика

Световната банка понижи очакванията си за растеж на българската икономика през тази година, като основна причина за това са последствия...

Според прогнозата на МВФ, годишната инфлация (по ХИПЦ) в края на тази година ще достигне 11%. Това означава, че подобно на Българската народна банка и Министерство на финансите, МВФ също очаква инфлацията да продължи да се ускорява, след което да има забавяне в края на годината.

МВФ очаква по-висока инфлация от българските институции. За сравнение, според последните прогнози на Министерство на финансите, средногодишната инфлация у нас ще достигне 10.4% за тази година, докато БНБ очаква годишната инфлация да бъде в размер на 9.6% в края на 2022 година.

Процесът по забавяне на инфлацията, който се очаква да настъпи в края на тази година, ще продължи и през 2023 година. Според доклада на МВФ, средногодишната инфлация ще намалее до 3.3% през следващата година. В края на 2023 година се очаква годишната инфлация да бъде едва 0.4%.

Годишната инфлация у нас достига 10.5% през месец март (по ХИПЦ) и 12.4% според родния официален измерител на поскъпването - индекс на потребителските цени.

Икономика на България

Икономиката на България ще нарасне с 3.2% в реално отношение през тази година, става ясно от доклада. През октомври миналата година, МВФ прогнозираше икономически растеж у нас за 2022 година от 4.4%, но несигурността на международните пазари и последствията от войната в Украйна провокираха ревизия на очакванията.

МВФ: Реформа на плоския данък може да намали неравенството в България

Реформа на плоския данък у нас може да увеличи приходите в бюджета и да намали неравенствата в страната. Това препоръчват от екипа на М...

За следващата 2023 година се очаква растежът на брутния вътрешен продукт на България да се ускори до 4.5%.

Безработицата у нас ще бъде 4.9% през тази година, като ще намалее до 4.6% през 2023 година.

Световна икономика

Последствията от войната в Украйна провокираха МВФ да понижи очакванията си за растеж на световната икономика до 3.6% през тази и следващата година. Това е понижение от съответно 0.8 и 0.2 процентни пункта спрямо предходната прогноза. През миналата 2021 година световната икономика нарасна с 6.1%. Отвъд 2023 година се очаква икономическият растеж да остане на ниво от около 3.3% в краткосрочен план.

Според МВФ, с няколко изключения, заетостта и икономическата продукция по света ще останат под тенденциите от преди пандемията чак до 2026 година.

За 2022 година инфлацията в развитите икономики ще бъде 5.7%, прогнозират от организацията, докато в развиващите се страни нивото ще достигне 8.7%. Това е съответно с 1.8 и 2.8 процентни пункта по-висока прогноза спрямо предходния доклад.

Русия и Украйна

Инфлацията у нас нарасна до 12.4% през март

Годишната инфлация у нас продължава да расте, като за месец март достига 12.4%, сочат данните на Националния статистически институт. Та...

Войната ще провокира икономически спад както в Украйна, така и в Русия, става ясно от доклада. Очаква се БВП на Украйна да се срине с 35% през тази година, докато руската икономика ще се свие с 8.5%. Докато в доклада няма прогноза за ръст на БВП на Украйна за следващата 2023 година, то очакванията за икономиката на Русия отново са негативни – спад от 2.3%.

Средногодишната инфлация в Русия ще нарасне до 21.3% през тази година, докато за Украйна няма прогноза.

По отношение на инфлацията, Турция остава абсолютен шампион, като според доклада средногодишната инфлация в страната ще бъде 60.5% през тази година.

Още: МФ: Средногодишната инфлация ще надхвърли 10% през тази година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика