МФ: Средногодишната инфлация ще надхвърли 10% през тази година

3777
МФ: Средногодишната инфлация ще надхвърли 10% през тази година
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Средногодишната инфлация в България ще достигне 10.4% през настоящата 2022 година, посочват от Министерство на финансите в най-новото издание на пролетната си макроикономическа прогноза. Според финансовото ведомство, инфлацията у нас ще продължи да нараства, като забавяне може да се очаква едва през последното тримесечие на годината.

Прогнозата на Министерство на финансите е на база хармонизирания индекс на потребителски цени (ХИПЦ), който се използва от Европейския съюз, като сравнима мярка за инфлацията в отделните страни членки. Поради разликата в методологията, ХИПЦ обикновено е по-нисък от официалния измерител на инфлацията у нас – индексът на потребителските цени (ИПЦ).

Инфлацията няма да си отиде скоро: Производствените цени нараснаха с 32% за година

Цените на производител в промишлеността остават високи и през февруари. Увеличението на годишна база достига 32.3%, като цените отчитат...

За сравнение, към края на месец февруари тази година, средногодишната инфлация у нас според ИПЦ възлиза на 5%. В същото време, средногодишната инфлация според ХИПЦ към края на февруари е 4.2%.

Това означава, че според прогнозата на Министерство на финансите, средногодишната инфлация до края на годината ще нарасне близо 2.5 пъти до горепосочените 10.4%.

Спрямо 2021 година, увеличението ще бъде около 4 пъти, тъй като размерът на средногодишната инфлация през миналата година възлиза на 2.8% според ХИПЦ. Според ИПЦ средногодишната инфлация за 2021 година е 3.3%.

Годишната инфлация у нас вече достигна 10% през февруари на база ИПЦ. Според ХИПЦ обаче, годишната инфлация към февруари е 8.4%.

Нивото на ценовата стабилност у нас (според ХИПЦ) е един от критериите за евентуалното присъединяване на България към еврозоната.

Цените на храните растат два пъти по-бързо от заплатите

Цените на основни храни у нас поскъпнаха средно с 30% само за година, като скокът при редица продукти надхвърля 40%. В същото време, ср...

„Към настоящия момент очакванията са за продължаващо поскъпване на петрола и неенергийните суровини през 2022 г., което да започне да се забавя през втората половина на годината. В съответствие, нарастването на общото равнище на потребителските цени ще продължи да се ускорява до третото тримесечие на годината, след което ще започне да се забавя, а инфлацията в края на 2022 г. ще достигне 10%. (според ХИПЦ, бел. ред.)”, пише в макроикономическата прогноза.

Според Министерство на финансите, водещ принос за ускоряването на инфлацията ще имат храните, чието поскъпване ще се ускори до 16.4% на годишна база през декември.

Прогнозата на финансовото министерство идва на фона на сериозен ръст в Индекса на тържищните цени на Държаната комисия по стоковите борси и тържищата, който отразява движението в цените на едро на основните хранителни стоки. Понастоящем индексът е нараснал с около 30% на годишна база.

Според макроикономическата прогноза на финансовото министерство, енергийните стоки ще допринесат за ускоряването на инфлацията, като повишението в цените на транспортните горива се очаква да достигне 25.1% в края на годината.

„Съществен принос ще имат и компонентите на базисната инфлация, поради очакваните вторични ефекти от ускореното поскъпване на енергоносителите и затрудненията във веригите на доставки. Услугите ще поскъпнат с 8.1% в края на 2022 г., а неенергийните нехранителни стоки – с 6%. Средногодишната инфлация през 2022 г. се прогнозира да бъде 10.4%.”, пише в документа.

Какво е инфлация?

Инфлация е дума, която чуваме често, когато цените на стоки и услуги започнат да растат. Терминът произлиза от латинската дума inflatio...

Средногодишната инфлация през следващата 2023 година се очаква да бъде 5.1%, като ще продължи да се забавя до 2.7% през 2024 година и 2.3% през 2025 година, прогнозират от финансовото министерство.

Промените в икономическата среда в резултат на войната в Украйна понижиха и очакванията за ръст на българската икономика през тази година. Очакванията са през 2022 г. растежът на БВП на България да възлезе на 2.6%. Според макроикономическата прогноза, използвана за разработване на проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и на Актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2022–2024 година, растежът на БВП се очакваше да достигне 4.8% през тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика