Над 20% от разходите на българите отиват за храна при средно 14% в ЕС

1509
Над 20% от разходите на българите отиват за храна при средно 14% в ЕС
Снимка: iStock

Разходите за храна, жилище и комунални услуги представляват основната тежест за джоба на гражданите на Европейския съюз. Най-висок дял от разходите на домакинствата в ЕС заемат тези за „настаняване, вода, електричество, газ и други горива” – средно 25% от всички разходи, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат за 2021 година.

На второ място се нареждат разходите за „храна и безалкохолни напитки” с дял от средно 14.3%, докато на трето място остават разходите за „транспорт” – средно 12.1% от всички разходи на домакинствата.

Каква е покупателната способност на българите, измерена в хранителни стоки?

Годишният доход средно на лице от домакинството в България възлиза на 7 705 лева за 2021 година, сочат данните на Националния статистич...

Докато в редица страни разходите за жилище и комунални услуги заемат челно място, в някои държави от ЕС разходите за храна всъщност заемат най-висок дял, като в това число влиза и България.

Според данните на Евростат, най-висок дял от разходите на домакинствата в България през 2021 година е бил за храна – средно 20.1% от всички разходи. На второ място се нареждат разходите за настаняване и комунални услуги – дял от 19.1% от всички разходи. Третата позиция е за транспорта с дял от 12.3% от всички разходи.

Храната е най-големият разходи и в други страни от ЕС, като Румъния (25.2% от разходите отиват за храна), Полша (19.6%), Литва (20.4%), Хърватия (19.5%) и др.

Тенденцията най-високия дял от разходи да отива за храна се наблюдава предимно в страни от Централна и Източна Европа, докато сред по-развитите икономики в ЕС, жилището и комуналните услуги представляват най-сериозна тежест за джоба на домакинствата.

България на дъното по покупателна способност в ЕС

България е последна в Европейския съюз по брутен вътрешен продукт на глава от населението, измерен чрез паритет на покупателната способ...

Едно от възможните обяснения за тази разлика може да се потърси във високото ниво на частна собственост, когато говорим за жилища, в страните от Източна Европа. Трябва да се отбележи, че влияние имат и разликите в цените и възнагражденията в отделните страни от ЕС, тъй като разглежданата статистика отразява дял от обшите разходи на домакинствата, а не номиналната стойност на тези харчове.

За сравнение, разходите за храна в Германия, най-голямата икономика в ЕС, се нареждат на едва четвърто място по дял от общите харчове – средно 11.8% от всички разходи през 2021 година. В същото време разходите за настаняване и комунални услуги в Германия оформят 25.4% от всички харчове на домакинствата. Подобна е ситуацията и в Австрия – 25.5% от разходите отиват за жилище, докато 10.9% са за храна. Във Франция разходите за жилище, ток, вода и други представляват цели 27.6% от общите разходи, докато тези за храна оформят дял от 13.9%.

Данните са за 2021 година, като не отразяват рекордната инфлация в потребителските цени, отчетена през миналата 2022 година, чиито основен двигател бе поскъпването на енергоносителите и храните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com