Най-накрая: Природният газ ще поевтинее през януари

6731
Най-накрая: Природният газ ще поевтинее през януари
Снимка: iStock

Природният газ ще поевтинее с около 11 процента и през януари се очаква да се продава под 78 лева за мегаватчас без такси и налози. Това стана ясно на днешното заседание в енергийния регулатор, на което беше обсъдено предложението на "Булгаргаз" за цените от следващата година.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за декември от 87,50 лева за MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Още: Окончателно: Цената на природния газ ще е още по-висока през декември

Директорът на дирекция "Търговия с природен газ" в "Булгаргаз" Веселин Синабов обясни, че в ценообразуването за януари се включени и количества природен газ от подземното газохранилище в Чирен. По думите му цената им е фиксирана.

Ръководителят на отдел "Цени, пазарни анализи и ценообразуване" в "Булгаргаз" Людмила Витанова изтъкна, че цената на природния газ от доста време насам върви надолу. По думите й това, че остава само още един работен ден до края на годината, означава, че прогнозната към днешна дата цена от малко под 78 лева за мегаватчас до голяма степен ще се запази до 1 януари, когато "Булгаргаз" ще внесе окончателното си предложение.

Добра новина за топлофикациите

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов определи новината като добра не само за портебителите на синьо гориво, но и на топлофикациите, защото няма да се налага преразглеждане на цените на парното и топлата вода в средата на отоплителния сезон.

Според него прави впечатление, че независимо, че е зимен период, когато е нормално цената на природния газ да се увеличава, тази година тя намалява. Сред причините той посочи сравнителното мекото време, но и запълнените газови хранилища в цяла Европа. Газохранилището в Чирен е запълнено с малко под 90 на сто газ, но достатъчно, за да премине есенно-зимният сезон без проблеми.

"По тези две причини цената на природния газ на международните борси действително намалява", обясни председателят на енергийния регулатор. Иванов поясни, че като се изключат доставките на природен газ от Азербайджан и тези от подземното газово хранилище в Чирен, останалите са пряко свързани с цената на природния газ в индекса "месец напред" на нидерландската борса TTF.

Още: Парадокс: Цената на газа в Европа падна до 42 евро, у нас гони 100 лева

Най-накрая КЕВР взе предвид цените в Европа

"Очевидно, че намаляването на цените там води до намаляване на цените и у нас", заяви Иванов. Той отбеляза, че до края на отоплителния сезон количествата газ, които се съхраняват в Чирен, постепенно трябва да бъдат изчерпани, за да се подготви хранилището за зареждане за следващия отоплителен сезон.

Иванов припомни, че първоначалното заявление на "Булгаргаз" е за малко над 80 лева за мегаватчас, но е очевидно, че дневната цена на нидерландската борса се движи около 34 евро за мегаватчас. Според него има трайна тенденция да се запази сравнително ниска цената на синьото гориво в Европа, което дава отражение и на цената на природния газ за българските потребители. Затова той е убеден, че окончателното предложената цена от "Булгаргаз" на 1 януари ще бъде под 78 лева за мегаватчас.

Окончателното решение за цените на газа за следващия месец ще бъде взето на 1 януари 2024 г. от 15 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика