Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парадокс: Цената на газа в Европа падна до 42 евро, у нас гони 100 лева

28 ноември 2023, 14:39 часа • 12285 прочитания

Фючърсите на европейския природен газ на нидерландския хъб TTF поевтиняха в днешната търговия с 4% до 7-седмично дъно от 42 евро за мегаватчас. Причината е, че обилните доставки на синьо гориво и почти изцяло запълнените газохранилища на стария континент имат превес над прогнозите за много студено време в голяма част от Европа в началото на декември.

Хранилища за природен газ в ЕС остават почти изцяло запълнени (на 97,43%). Продължават и редовните доставки на втечнен природен газ (LNG).

В България искат ново поскъпване

Точно обратната е ситуацията в България. "Булгаргаз" вече подаде заявление за ново повишение на цената на природния газ от 7,9% от 1 декември, като искането е тя да бъде 88,61 лева за мегаватчас. 

Още: "Булгаргаз" предложи по-висока цена на газа за декември

На 1 ноември природният газ вече поскъпна рязко с повече от 30%, като драстичния скок бе мотивиран с поскъпване на европейските пазари. 

В тази връзка е повече от любопитно как държавната компания ще защити на 1 декември искането за ново поскъпване на синьото гориво, при положение, че на европейските борси цената пада.

Още: Обратно на България: Цената на природния газ в Европа се понижава

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес