НАП: Строителните фирми укриват данъци за 480 млн. лв. годишно

5173
НАП: Строителните фирми укриват данъци за 480 млн. лв. годишно
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите (НАП) обяви, че поставя на фокус строителните фирми и предприемачите в строителството, за които традиционно в момента тече най-силният период от годината. Набелязани са значителни по обем контролни мерки, в това число и проверки на строителни обекти дали се спазва данъчно-осигурителното законодателство, пише в-к "Сега".

Строителството е бързо развиващ се, динамичен и значим за нашата икономика сектор, но е един от най-рисковите и може да причини сериозни щети за бюджета, посочват от НАП. Анализ на риска показвал, че секторът ежегодно генерира щета от неплащане на данъци за бюджета за около 480 млн. лева.

Това признание е обезпокоително, защото в голямата си част фирмите в строителния бранш участват в инфраструктурни проекти, финансирани с парите на данъкоплатците, и би трябвало да бъдат постоянно наблюдавани от приходната агенция.

През април НАП е провела среща с представители на Камарата на строителите в България, на която са обсъдени проблемите и затрудненията в бранша в резултат от кризисната ситуация с поскъпването на строителните материали, горивата и други увеличени разходи, породена от войната в Украйна. Приходната агенция проявява разбиране към затрудненията, които изпитва бизнесът, но следи и за изпълнението на задълженията на всички участници в строителния сектор, посочват от ведомството.

НАП ще проведе и разяснителна кампания към продавачите и купувачите на недвижими имоти за рисковете от изповядване на имотни сделки на цени, по-ниски от реалните. От приходната агенция отчитат бума на сделките за покупко-продажба на имоти след първоначалния спад в първата година на пандемията. Срадното строителство бурно расте, а от друга страна, инфлацията стимулира хората да обърнат парите си в имотни инвестиции.

МРРБ ще търси начин да компенсира строителни фирми, работещи с публични средства

Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Камарата на строителите в България (КСБ) обмислят възможности за компенса...

Строителите и инвеститорите трябва да имат предвид, че при наличие на индикации за отклонение от данъчно облагане НАП извършва ревизии по особен ред, което може да доведе до определяне на нови размери на данъци, предупреждават данъчните. Най-често, в хода на контролни производства при констатиране на несъответствия на фирмите се предлага сами да коригират грешките си, като подадат отново коректни декларации. В случай, че не го направят, действията продължават с извършване на ревизии.

Купувачите също трябва да знаят рисковете при покупката на имот, когато сделката е изповядана на по-ниска от реалната цена. При разваляне на договора заради непредвидено покачване на цената, забавяне в сроковете или други неуредици, те ще имат право да получат обратно само парите, които са вписани в документа за продажбата. Ако решат до 3 години от покупката да препродадат новия имот и пазарната му цена е по-висока от официално обявената стойност на имота при покупката, също биха загубили от разликата между реално платеното от тях и вписаната стойност в документа за покупката.

Тъй като в сектора строителство сделките са сериозни, а при измами клиентът трябва да бъде максимално защитен, експертите съветват винаги покупко-продажбата да е на реалната цена, да има строго фиксирани предварителни договори и парите да се превеждат по банка.

„Ние насърчаваме доброволното спазване, осигуряваме възможност за консултации в случай на неразбиране на законодателството, поясняваме и разясняваме различни специфични казуси на добросъвестните данъкоплатци с цел те да изпълнят задълженията си. Ако не успеем по добрия начин, прилагаме контролни мерки, които обаче могат да донесат на нарушителите непредвидени за тях разходи“, заяви Борис Михайлов, изпълнителен директор на НАП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика