НС прие облекчаване на условията за работа на хора от трети страни

3444
НС прие облекчаване на условията за работа на хора от трети страни
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене промени в закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, които предвиждат облекчаване на възможността за пребиваване и работа на граждани на трети страни и техните семейства. Новите текстове са внесени от депутатите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Решението беше взето със 122 гласа "за", 34 "против" и 2 "въздържал се".

Предлаганите промени са в съответствие с европейското законодателство - миналата година ЕС прие промените в директивата за легалната миграция "Синя карта". Промените, предложени през 2016 г., предвиждат държавите членки да могат да привличат висококвалифицирани специалисти от трети държави, като им предлагат законна работа и престой в ЕС по примера на американската зелена карта.

Със законопроекта се определят условията за влизане и пребиваване за повече от 3 месеца, както и правата на гражданите на трети страни, които работят в България и семействата им. Според вносителите въвеждането на синя карта ще популяризира България като дестинация за трудова миграция и ще спомогне за недостига на висококвалифицирани работници в почти всички сектори на икономиката. Още: IT секторът поиска от Лукарски ускоряване на издаването на "синя карта"

Законопроектът предвижда признаване и наемане на хора, които нямат диплома за висше образование, но въпреки това са висококвалифицирани заради натрупана практика. Кандидатстването ще е по електронен път, ще бъде улеснена процедурата по командироване, по повишаване в длъжност, по смяната на работодател и пътуването в Европейския съюз (няма да е нужна вече нова пластика). Притежателите на синя карта ще могат да развиват и допълнителна дейност като самостоятелно заети лица, а членовете на семействата им ще могат да кандидатстват за разрешение за пребиваване. Предвижда се и въвеждане на временен адрес за чужденци.

Синята карта ще е валидна до 5 години, като така се свързва с разрешението за дългосрочно пребиваване. Такава карта ще могат да получат и хора със статут на временна или международна закрила. 

За целта на законопроекта се налага актуализиране на законодателството чрез изменения в няколко закона: за трудовата миграция и трудовата мобилност, за чужденците, за насърчаване на заетостта, за българските лични документи, за здравното осигуряване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика