От лошо ЦКР до надежден платец - как да го направиш?

6805
От лошо ЦКР до надежден платец - как да го направиш?
Снимка: Freepik.com

Обикновено се гледа с лошо око на това да имаш кредит: като на нещо, което те ограничава, пречи и те поставя във финансов риск. До известна степен - това е точно така.

Но заемите са само средство и зависи от теб как ще ги използваш и какви резултати ще донесат. Тук ще изредим някои от основните ползи и позитивни страни от изплащането на кредити. Фокусирането върху тях ще ти помогне да извлечеш максимална полза от твоя заем, както и да гледаш позитивно напред към твоето по-добро финансово бъдеще.

1. Психологически стрес и здравословно състояние

Звучи като клише, но е факт - здравето е най-големият ти и важен актив. Всяка инвестиция в него си струва. Изплащането на заеми може да се разглежда и като инвестиране в самия теб. Това не е просто позитивно мислене - множество проучвания доказват пряката връзка между изплащането на дългове и подобряването на емоционалното благосъстояние, междуличностните взаимоотношения, психическото здраве и качеството на живот.

По-доброто цялостно здраве е и директно свързано с трудоспособността и ефективността ти в работата. По-добри резултати, по-добър фокус, повече творчество и креативност, повече енергия - това са само някои от ползите от това да се чувстваш по-добре. Така и сам можеш да видиш, че колкото повече намаляват твоите дългове, толкова по-добре можеш да се чувстваш, а от там - да печелиш още повече.

2. Ползи от развитието на добро кредитно досие

Ако изплащаш редовно и в срок своите задължения, може да изградиш добро кредитно досие. Това е архив, където се пазят данните за твоите минали заеми. Той се намира в Централния кредитен регистър към БНБ и пази цялата информация по тях за срок от 5 години след прекратяване на отношенията ти с дадена институция.

Когато кандидатстваш за заем пред финансова институция, почти сигурно тя ще направи проверка в ЦКР, за да види как си се справил в миналото с изплащането на своите задължения по кредити, кредитни карти или продукти на изплащане. Друга евентуална проверка би била за местоработата ти и предишните ти работни места. В случай че кандидатстваш за кредит без трудов договор, това ще направи оценката на ЦКР още по-важна. Разбира се, всяка институция има собствени методи за оценка на статуса - като разглежда и други параметри, например образование, семеен статус и др.

3. Стимул за изграждане и развитие на добра финансова дисциплина и на полезни навици

След като си решил да се фокусираш върху изплащането на кредитите си, може да преминеш към следващата крачка. Такава, например, е да започнеш да изготвяш редовен месечен бюджет за всички свои приходи и разходи. Това ще хвърли светлина върху паричните ти потоци и ще ти даде идея откъде можеш да спестиш.

Друга не по-малка полза на бюджетирането е, че насочва вниманието ти трайно към паричните потоци и ти помага да мислиш дългосрочно, за да избягваш спонтанните покупки.

Ясното упоменаване на всички дългове и следенето на плащанията са също част от доброто бюджетиране. В това влизат не само различните заеми, но и продуктите на изплащане - като например телефон или компютър. Така може да избегнеш трупането на допълнителни нови задължения.

Доброто бюджетиране, търсенето на информация по заемите, обогатяването на финансовата грамотност са умения, които ще ти служат и помагат дълго след като изплатиш дълговете си.

4. Спестени лихви

Вече си се фокусирал върху това да изплащаш редовно задълженията си - това е супер. На ход е твоят план с това как да ги изплатиш предсрочно . Изплащането може да е както частично, така и пълно. Ползите от предварителното погасяване е в спестените лихви по кредитите. Създаването на специален фонд за предварително погасяване е най-добрият начин да събереш средства.

5. Финансова стабилност

Усилието свързано с изплащането на дълговете ти е крачка към твоята финансова стабилност. Колкото по-рано се освободиш от този товар, толкова по-скоро ще можеш да погледнеш напред към бъдещето си. Освободен от плащането на месечни вноски, ще намалиш съотношението на разходи към приходи. Така ще имаш по-голяма възможност да спестяваш или инвестираш в себе си, имотите или бизнеса си. А от там можеш да се насочиш и към изграждането на финансовата си независимост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Остра реакция на Пекин след като САЩ вдигнаха митата на китайския внос

Държавният резерв спечели дело в съда на ЕС срещу петролни компании

Александър Гагов: Конкурси като ФАРА поставят рекламния бизнес под светлините на прожекторите

Запасите от пшеница в държавните складове на Индия достигнаха 16-годишно дъно

Калфин: Увеличението на пенсиите не зависи от правителството, а само от закона

Бивш социален министър за пенсиите: Буря в чаша вода

Нотариусите станаха важни партньори на НАП, ето какво ще проверяват

КНСБ: Заради рецесията в Германия вече има сътресения на пазара на труда у нас

Димитър Главчев: Пенсионерите ще получат 11% увеличение (ВИДЕО)

Украинци дойдоха в Белене, за да се запознаят с оборудването на АЕЦ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика