Овчаров: Могат да задържат цената на тока за крайния потребител, но ще се окаже, че енергетиката е в колапс

20884
Овчаров: Могат да задържат цената на тока за крайния потребител, но ще се окаже, че енергетиката е в колапс
Снимка: БГНЕС

Управляващите могат да съумеят да задържат цената на тока за крайния потребител дори до следващите избори, но в крайна сметка ще се окаже, че точно преди изборите българската енергетика е в пълен колапс. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ бившият депутат от БСП и министър на енергетиката в кабинета „Станишев“ Румен Овчаров.

„НЕК няма да може да плати на ТЕЦ-овете в Мини Марица-Изток, те съответно няма да платят на мините, а като не платят на мините – ще излязат миньорите”, обясни Овчаров.

Овчаров е против изключванията от БСП и е ехиден за газовите доставки

Сценарият от вчера в исторически план не е нещо ново. Имам предвид не БСП, а исторически. Така бившият енергиен министър Румен Овчаров ...

„Аз вече съм дал примера за това как през 2012 година АЕЦ реализира най-високата си печалба и я реализира за сметка на неизпълнена ремонтна програма и донякъде на инвестиционна програма. Само че изпускаме от внимание, че 2013 година в АЕЦ има 5 спирания на ядрените блокове, плюс едно разтоварване. А през 2008 и през 2011 година няма нито едно. Тези дефицити в енергетиката водят не само до тази финансова спирала, а и до изключително ниско технологично равнище на самите инсталации. Само спирането на единия от блоковете в края на миналата година, доведе до загуби от 6,5 млн. лв. Този, който си играе с огъня, по отношение на енергетиката, опасността да завърши изключително трагично е много голяма”, коментира Румен Овчаров.

Според него, проблемът е, че ДКЕВР не си е свършила работата. Трябвало е да направи така, че НЕК да има необходимите средства и ресурс, с които да се разплати с ЕРП-тата. НЕК не само, че няма този ресурс, ами продължава да увеличава задълженията си, каза още Овчаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com