Парламентът отряза "червените" мераци - Иван Иванов остава председател на КЕВР

4027
Парламентът отряза "червените" мераци - Иван Иванов остава председател на КЕВР
Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли искането на БСП да освободи предсрочно председателя на КЕВР Иван Иванов. Решението беше взето с гласа 63 "за", 125 "против" и 3 "въздържал се". Извън БСП нямаше нито един депутат, гласувал в подкрепа на оставката на Иванов, а от ГЕРБ имаше 1 въздържал се.

Причината за гнева на левицата е, че енергийният регулатор е оставил без внимание внесената при него подписка, събрана от БСП, в която се посочва, че комисията трябва да попречи на сделката между ЧЕЗ и "Инерком". Интересен аспект за подписката е, че бившият икомически и енергиен министър от кабинета "Орешарски" и настоящ червен депутат Драгомир Стойнев не отговори на директен въпрос дали се е подписал. В БСП смятат, че става дума за отказ да се изпълни Законът за енергетиката, според последните промени в който на регулатора бяха дадени правомощия да се произнася по сделки с дружества, чиято дейност контролира. Иванов от своя страна обясни, че консултациите с юристи са показали, че не може комисията да взима отношения по въпросната подписка, още повече че с нея се изисква взимането не на решение, а на определено решение.

Мая Манолова хем на война срещу КЕВР за тока и парното, хем "законът е виновен"

Гражданите имат едно право – да плащат. КЕВР абсолютно формално провеждат т.нар. открити заседания и всъщност се чува гласът само...

БСП мотивира искането си и с това, че според партията Иван Иванов няма намерение да спазва Закона за енергетиката. Само че депутатът от ГЕРБ и бивш председател на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов посочи, че на закрито заседание на енергийната комисия с участието на депутати от БСП е постигнато съгласие, че промените всъщност не може да бъдат изпълнени от КЕВР, защото няма критерии за това - нещо, което Иван Иванов многократно е казвал. Член на енергийната комисия от страна на БСП е Таско Ерменков, който не беше сред подписалите искането за оставката на Иванов. По информация на Actualno.com Ерменков не е бил на заседанието на групата, касаещо искането за оставка на председателя на КЕВР, затова не бил подписал, но не е ясно защо не е бил там.

Иванов оглави регулатора през април 2015 г. с петгодишен мандат.

Дебатът

"Трябва ли ни такава структура, която не възнамерява да спазва закона, защото има претенции към него", стартира дебатите "червеният" депутат Атанас Костадинов. "По всеки един казус регулаторът трябвало да има проактивна позиция. Имаме доста причини да искаме оставката на Иван Иванов, който е добър професионалист", подчерта той.

Шефът на КЕВР: БСП си правят кризисен ПР

В пленарната зала не съм заявявал, че няма да изпълня закона, а само, че го следвам. Това заяви на извънреден брифинг председателят н...

Жельо Бойчев припомни казуса ЧЕЗ и според него КЕВР имала достатъчно правомощия да се самосезира за сделката и да изиска нужните документи. По думите му левицата не приема становището на регулатора да се намесва в сделката. "Голямата роля на регулатора се обезсмисля. Членовете на КЕВР имат отговорността да прилагат закона, не да му дават оценка. Сделката за ЧЕЗ ще бъде атестат за работата на регулатора", категоричен беше социалистът. "Мерете с еднакъв аршин и прилагайте еднакво закона", призова той.

Валентин Николов от ГЕРБ опонира, че социалисттите по тази логика могат да поискат оставката на БНБ като независим орган, а и на всички независими органи и регулатори. Той обобщи, че БСП следва политическия си интерес и налага огромен политически натиск с искането на оставката на Иван Иванов. "Дори и да бъде приета тази оставка, което се съмнявам да се случи, какво ще промени, нищо ", заключи той. По думите му КЕВР е поставена "под огромен политически натиск, който експлоадира в искането на оставка".

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев пък напомни, че в КЕВР и БСП имат своите представители, които са се съгласили с останалите членове, че последните поправки в енергийния закон не могат да бъдат изпълнени без изработени критерии.

Председателят на групата на патриотите в Народното събрание Волен Сидеров се изказа като лидер на партия "Атака" и направи кардинално предложение, като обяви, че подкрепя по принцип искането за оставката, но то нямало да промени нищо. В същото време той съобщи, че от "Атака" ще внесат промени в Закона за енергетиката, с които да се намали състава на Комисията за енергийно и водно регулиране и да се засили отчетността на регулатора. Сидеров настоя и да се премахнат политическите квоти в регулатора.

БСП внесе искане за освобождаването на Иван Иванов от КЕВР

Парламентарната група на БСП внесе проект за решение за предсрочното освобождаване на Иван Иванов от поста председател на КЕВР, съобщи ...

Според Рамадан Аталай от ДПС дебатът за оставката на Иван Иванов е бил необходим, за да може КЕВР да изпълнява задълженията си независимо. Аталай заяви, че БСП са решили, че най-слабият във веригата, който може да атакуват, е Иван Иванов. Депутатът коментира, че ГЕРБ, БСП заедно с "Обединени патриоти" са създали хаос с промените в Закона за енергетиката. По думите му законът е недоразумение и всички вкупом са съгрешили. "Иван Иванов ни каза да създадем закони, които могат да се спазят. Не може вие да прехвърлите отговорност върху една КЕВР да дава мнения и становища в сделка, в която се продават акции. Несериозно е, колеги", заяви още депутатът.

Лидерът на вносителите - Корнелия Нинова също взе отношение по време на дебатите. Тя започна изказването си с въпроса защо според управляващите "всички от бизнеса обичат Иван Иванов, а Корнелия Нинова и Мая Манолова - не".

"Големите в бранша застават зад КЕВР, 200 хил. подписи на потребителите нямат никакво значение, защото били натиск", заяви лидерът на БСП. По думите ѝ фирмите, които дават заявките и КЕВР, която им ги одобрява, си позволяват да говорят от името на потребителите.

"Това ли и ви е днес стонът – натиск върху независим орган и то политически. От дискусията днес ще остане впечатлението, че парламентът е виновен за това, че КЕВР не си изпълнява законовите задължения и не се произнася "за" или "против" сделката с ЧЕЗ. Не си посипвайте главата с пепел, че законът, който сме приели, е лош. Не се опитвайте да прехвърляйте тази отговорност на опозицията. Приехме закон, колеги, всички. Тук няма ГЕРБ, патриоти. Всички сме го приели и КЕВР трябва да изпълнява този закон", категорична беше тя.

Каламбур

От КЕВР обявиха новите по-високи цени на природния газ, парното и тока

От днес влизат в сила новите по-високи цени на тока, парното и природния газ. Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви колко точно ...

За финал на дебата се стигна и до мерене на това коя парламентарна група какво време ѝ е останало за надприказване. Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че на БСП ѝ остават 17 секунди и когато червеният депутат Филип Попов застана на банката, беше прекъснат наистина след няколко секунди. Последва изказване на Цветан Цветанов, а след това Караянчева отново прояви строгост към следващия желаещ, като се аргументира, че Цветанов "свърши за 35 секунди"!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика