Порожанов: Скоро ще стане ясно дали домашни прасета също ще трябва да се "усвоят"

5056
Порожанов: Скоро ще стане ясно дали домашни прасета също ще трябва да се "усвоят"
Снимка: БГНЕС

В момента тече идентификация на стопаните на домашни прасета и ще определим дали тези животни като рискови трябва да се „усвоят“, както се казва. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в Шабла по време на оперативно заседание за африканската чума по свинете.

По думите му се работи с максимални темпове, но оградата в Добрич трудно ще стане за 10 дни. Патрулиращите не са забелязали движения на диви свине към момента.

Още не е установен източникът на инфекцията по животните в Странджа

Все още не е установен източникът на инфекцията по животните в Странджа, но проучванията продължават. Това обяви министърът на земедели...

„Тук бяха и регионалните директори на БАБХ в Русе, Силистра, Добрич и Варна. Темата за домашните прасета е изключително важна. В момента тече идентификацията на тези стопани. Не мога да не отбележа, че има много стопани, които отглеждат прасета,  без да са ги регистрирали – за съжаление, това в България съществува като практика. Така че обхващането на тези стопани – особено тези, които са в 10-километровата зона около индустриалните комплекси, е изключително важно. Както нашите служители от БАБХ, така и кметовете и областните управители, работят, за да определим дали тези животни като рискови да се „усвоят“, както се казва“, обясни Порожанов, цитиран от "Фокус".

Той посочи като основен проблем в Румъния огнищата на чума именно сред домашните животни. „В една-единствена индустриална ферма, която е засегната там, са малко над 40 хил. животни, а останалите всички са домашни животни. Това, което попитах днес при колегите, е дали е имало случаи на заболели диви прасета - има два или три такива случая. Има много теми, които са свързани със ситуацията с дезинфекция, така че ще видим и тя как върви. Вчера стана ясно, че под контрол са абсолютно всички ГКПП-та, така че да можем да осигурим максимална дезинфекция“, поясни Порожанов.

На въпрос дали оградата ще се оскъпи, той отговори: „Мрежата „Бруно“ ще оскъпи оградата, но това ще бъде за сметка на държавните предприятия“.

Според Порожанов до момента има изградена 11 км ограда на границата с Румъния.

Порожанов: МВР разследва дали няма умишлено заразяване на животни

Зоната за наблюдение за чумата по дребните преживни животни ще се разшири до 20 километра, от сегашните 10 километра, и в тези региони...

„В момента от цялата страна от държавните горски предприятия включително и от Регионалната дирекция по горите на Варна, Русе и Шумен имаме 480 души, които извършват основно две неща. Едното е засилен контрол на границата, като имаме патрулиращи двойки, които досега бяха през деня, но вече ще бъдат и през нощта така, че да се пресече евентуалното движение на дивите свине. Хубавото е, че в момента дивата свиня не е склонна да прави много набези – тя си е останала там, където си е намерила храна, основно царевица. Така че движение се очаква след приключването на реколтата. Затова към момента се изгражда оградата на три места. От дни се работи на „Дуранкулак“, стартираме „Кардам“ и, разбира се, на „Кайнарджа“ сме най-напреднали, тъй като там започнахме най-рано. До момента имаме изградена 11 км ограда. Освен това имаме забити колове на 8 км, занесени колове на други 16 км и, разбира се, материално осигуряване бодлива тел, която да опънем“, каза още той.

По ясни препоръки на премиера Бойко Борисов и останалите министри ще подсилим оградата с т.нар. „Бруно“ – това е спираловидна режеща тел, която да бъде разположена по различни места, за да се гарантира една абсолютна ограниченост на движение. Тя ще бъде поставена по цялото протежение, като на места, които са рискови, ще сложим и втори ред отгоре – там, където има основно движение на животни, и там, където има опции да влизат да пият вода. В момента идентифицираме количеството от въпросното „Бруно“, което има в България – а то е скромно, ще бъде иззето и гледаме какви са възможностите по най-бърз начин да обезопасим оградата. С две думи – това беше дискутирано на Министерски съвет. В момента тези хора, които работят, са разпределени горе-долу по равно в частта на даването на дежурства и в поставянето на оградата“, обясни Порожанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

АЕЦ "Козлодуй" започва работа с американското гориво, ето как ще се случи

Промяна и улеснение за обезщетенията за безработица

Решено: Алтернативният данък за гъбарите остава

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика